Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Poznáte cícer? Cícer je jedna z najzdravších strukovín s mnohostranným využitím v kuchyni, ktorý by určite nemal chýbať v každom vyváženom jedálničku. Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov a jeho chuť Vás v rozmanitých pokrmoch vždy príjemne prekvapí.

Cícer je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. Hoci je najbežnejšia odroda cícera béžovej farby, boli vyšlachtené aj čierne, zelené a červené odrody. Cícer je pôvodná strukovina zo stredomoria a z blízkeho východu.

Cícer prospieva zdraviu

Pomoc pri cukrovke


Cícer má obzvlášť vysoký obsah vlákniny. Štúdie ukázali, že ľudia s cukrovkou typu 1, ktorí konzumujú jedlá s vysokým množstvom vlákniny, majú nižšiu hladinu glukózy v krvi. Pre ľudí s diabetom typu 2 môže zvýšený príjem vlákniny zlepšiť hladinu cukru v krvi, tukov a inzulínu.

Výživa pre kosti

Železo, fosfor, vápnik, horčík, mangán, zinok a vitamín K prispievajú k dobrej stavbe a sile kostí. Vitamín K zlepšuje absorbciu vápnika. Nízky príjem vitamínu K súvisí s vyšším rizikom zlomeniny kostí. Vyvážený pomer fosforu a vápnika v cíceri prispieva k správnej mineralizácii kostí. Príliš veľké množstvo fosforu s malým prijímom vápnika môže viesť k osteoporóze. Cícer tieto látky obsahuje vo vyváženom pomere.

Znižuje cholesterol, je prospešný srdcu

Vysoký obsah vlákniny, draslíka, vitamínu C a vitamínu B6 podporuje zdravé srdce. Vláknina pomáha znižovať celkové množstvo cholesterolu v krvi, čím sa znižuje aj riziko ochorenia srdca. Rovnako vláknina pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravý tráviaci trakt.

Zaradenie do jedálnička

Cícer je lacný a dostupný takmer v každých potravinách buď ako sušený alebo sterilizovaný v slanom náleve. Pridáva sa do šalátov, polievok ako príloha k mäsovým pokrmom. Je hlavnou zložkou populárneho hummusu. Lahôdkou je pražený cícer. S obľubou sa používa pri príprave vegetariánskych hamburgerov a tacos.

Na záver

  • Cícer je veľmi zdravá potravina, bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a bielkoviny.
  • Je najľahšie stráviteľná strukovina a navyše nenafukuje.
  • Zaradenie cíceru do jedálnička bude prospešné pre Vaš zdravie, pomôže pri kontrole hmotnosti, regulácii hladiny glukózy v krvi, môže znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako sú cukrovka, srdcové ochorenia a rakovina.
  • Má široké použitie vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni.
  • Na prípravu cíceru existuje množstvo rôznorodých receptov, ktoré zabezpečia, že sa cíceru neprejete.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny