Poznáte cícer? Cícer je jedna z najzdravších strukovín s mnohostranným využitím v kuchyni, ktorý by určite nemal chýbať v každom vyváženom jedálničku. Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov a jeho chuť Vás v rozmanitých pokrmoch vždy príjemne prekvapí.
Cícer je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. Hoci je najbežnejšia odroda cícera béžovej farby, boli vyšlachtené aj čierne, zelené a červené odrody. Cícer je pôvodná strukovina zo stredomoria a z blízkeho východu.
Cícer prospieva zdraviu
Pomoc pri cukrovke
Cícer má obzvlášť vysoký obsah vlákniny. Štúdie ukázali, že ľudia s cukrovkou typu 1, ktorí konzumujú jedlá s vysokým množstvom vlákniny, majú nižšiu hladinu glukózy v krvi. Pre ľudí s diabetom typu 2 môže zvýšený príjem vlákniny zlepšiť hladinu cukru v krvi, tukov a inzulínu.
Výživa pre kosti
Železo, fosfor, vápnik, horčík, mangán, zinok a vitamín K prispievajú k dobrej stavbe a sile kostí. Vitamín K zlepšuje absorbciu vápnika. Nízky príjem vitamínu K súvisí s vyšším rizikom zlomeniny kostí. Vyvážený pomer fosforu a vápnika v cíceri prispieva k správnej mineralizácii kostí. Príliš veľké množstvo fosforu s malým prijímom vápnika môže viesť k osteoporóze. Cícer tieto látky obsahuje vo vyváženom pomere.
Znižuje cholesterol, je prospešný srdcu
Vysoký obsah vlákniny, draslíka, vitamínu C a vitamínu B6 podporuje zdravé srdce. Vláknina pomáha znižovať celkové množstvo cholesterolu v krvi, čím sa znižuje aj riziko ochorenia srdca. Rovnako vláknina pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravý tráviaci trakt.
Zaradenie do jedálnička
Cícer je lacný a dostupný takmer v každých potravinách buď ako sušený alebo sterilizovaný v slanom náleve. Pridáva sa do šalátov, polievok ako príloha k mäsovým pokrmom. Je hlavnou zložkou populárneho hummusu. Lahôdkou je pražený cícer. S obľubou sa používa pri príprave vegetariánskych hamburgerov a tacos.
Na záver
- Cícer je veľmi zdravá potravina, bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a bielkoviny.
- Je najľahšie stráviteľná strukovina a navyše nenafukuje.
- Zaradenie cíceru do jedálnička bude prospešné pre Vaš zdravie, pomôže pri kontrole hmotnosti, regulácii hladiny glukózy v krvi, môže znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako sú cukrovka, srdcové ochorenia a rakovina.
- Má široké použitie vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni.
- Na prípravu cíceru existuje množstvo rôznorodých receptov, ktoré zabezpečia, že sa cíceru neprejete.