Tradičný kórejský pokrm: Ako pripraviť lahodné bravčové bulgogi

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 


Ingrediencie

bravčová krkovička
menšia hruška alebo jablko
sójová omáčka
cukor
cesnak, čerstvý zázvor
gochujang (kórejská červená papriková pasta)
olej
sézamové semienka

Alergény

Sója, Sézam

Čas prípravy

1 hodina

Korean Bulgogi. Bulgogi je tradičný kórejský pokrm, ktorý sa skladá z tenko krájaného hovädzieho alebo bravčového mäsa marinovaného v sladko-kyslej omáčke a potom opečeného na grile alebo panvici. Marináda obsahuje zmes sójovej omáčky, cukru alebo medu, cesnaku, zázvoru, cibule, sezamového oleja a niekedy aj hruškového pyré alebo jablka pre prírodnú sladkosť.

Bulgogi sa často podáva s ryžou a rôznymi banchan (prílohami) ako kimchi, nakladanou reďkovkou (mu), šalátom a inými tradičnými kórejskými jedlami. Mäso z bulgogi sa tiež môže použiť na prípravu kórejských roliek gimbap alebo ako náplň do bibimbap (miska so zeleninou, ryžou a chilli pastou gochujang).


Super jednoduchý recept na kórejské BBQ bravčové mäso s najchutnejšou marinádou! Tenké plátky mäsa sa rýchlo upečú a sú veľmi jemné a lahodné!

Ingrediencie

  • 1kg bravčová krkovička
  • 1 menšia hruška alebo jablko, ošúpať a nahrubo nastrúhať
  • ¼ šálky sójovej omáčky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 4-5 strúčiky cesnaku, najemno pokrájané
  • 2 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 polievkové lyžice gochujang (kórejská červená papriková pasta)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžičky opečených sezamových semienok

Pasta gochujang je nevyhnutná zložka toho jedla. Dá sa zaobstarať v obchodoch s čínskymi potravinami.

Gochujang je kórejská pikantná pasta vyrobená z červeného korenia, glutinóznej ryže, fermentovaných sójových bôbov a soli. Táto hustá a sladkokyslá omáčka sa používa ako prísada v mnohých kórejských jedlách, vrátane tradičného pokrmu bibimbap, marinád pre grilované mäso alebo ako zložka omáčok a dresingov. Gochujang je známy svojou jedinečnou kombináciou sladkosti, kyslosti a pálivosti, čo prináša hlbokú chuť do rôznych pokrmov.

Postup

  1. Bravčové mäso nakrájame na tenké plátky alebo pásiky
  2. V miske zmiešame gochujang pastu, sójovú omáčku, cukor, nasekaný cesnak, nastrúhanú hrušku/jablko, najemno nakrájaný čerstvý zázvor
  3. Mäso pridáme do marinády a dôkladne premiešame, aby bolo všetko pokryté omáčkou. Necháme odležať aspoň 30 minút v chladničke, ideálne cez noc
  4. Rozohrejte 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja na panvici (woku) na stredne vysokú teplotu. Mäso opekajte v menších dávkach (v jednej vrstve), raz prevráťte, kým nestmavne (neskaramelizuje) približne 2-3 minúty za každej strane. Opakujte so zvyšnou 1 polievkovou lyžicou rastlinného oleja a ďalšou dávkou mäsa.
  5. Opečené mäso podávajte s ryžou. Ako príloha sa hodí kim-chi.

 

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny