Rímsky kmín, známy aj ako cumin alebo kumín, je obľúbené a široko používané korenie po celom svete. Jeho silná, zemitá a mierne horčicová chuť dodáva jedlám osobitý nádych a výraznosť. Rímsky kmín sa získava zo semien rastliny patriacej do čeľade mrkvovitých, ktorá sa pestuje v teplých podmienkach v Ázii, Afrike a Stredomorí. Toto starobylé korenie má bohatú históriu a jeho použitie siaha do starovekých civilizácií ako Egypta, Grécka či Ríma.
Dnes je rímsky kmín súčasťou mnohých tradičných i moderných pokrmov, čím dokazuje svoju univerzálnosť a neustálu popularitu.
Rímsky kmín je zásadnou súčasťou blízkovýchodnej kuchyne, najmä v krajinách ako Turecko, Irán či Libanon. Je súčasťou tradičných koreninových zmesí ako zátar alebo baharat, ktoré sa používajú na dochucovanie mäsa, ryže, polievok a omáčok. Rímsky kmín sa často pridáva aj do tradičných pokrmov ako falafel, hummus alebo šaurma.
V indickej kuchyni je rímsky kmín neoddeliteľnou súčasťou rôznych kari zmesí a masál. Je tiež dôležitým korenením v tradičných jedlách ako biryani, tandoori mäso alebo daal. Jeho silná chuť a aróma dopĺňajú ostatné typické indické koreniny ako koriander, kurkuma či červená paprika.
Rímsky kmín sa tiež používa v stredomorskej a latinskoamerickej kuchyni na prípravu rôznych jedál ako couscous, paella, chili con carne alebo fajitas. V kombinácii s inými bylinkami a korením ako petržlen, rozmarín či paprika dodáva jedlám osobitú chuťovú harmóniu.
V európskej kuchyni je rímsky kmín obľúbeným korením na prípravu polievok, omáčok a mäsových pokrmov, najmä v stredoeurópskych krajinách ako Nemecko, Rakúsko či Česko. Jeho zemitá chuť dodáva jedlám hĺbku a výraznosť.
Rímsky kmín je univerzálnym korením s bohatou históriou a širokým spektrom použitia v rôznych kuchyniach sveta. Jeho silná chuť a aróma obohacujú mnohé tradičné i moderné pokrmy, čo z neho robí obľúbené korenie po celom svete.
Vedeli ste, že rímsky kmín bol už v starovekom Egypte tak cenený, že sa používal ako platidlo pri obchodovaní a dokonca sa nachádzal v hrobkách faraónov ako symbol večnosti a ochrany?
Rímsky kmín má niekoľko zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí podpora trávenia, posilnenie imunitného systému, zlepšenie činnosti pečene, regulácia hladiny cukru v krvi a cholesterolu. Pôsobí proti zápalom a ako antioxidant.
Na prípravu čaju z rímskeho kmínu stačí rozdrviť alebo pomlieť jeho semená, zalejte ich horúcou vodou a nechajte lúhovať niekoľko minút. Potom scedite a podľa chuti pridajte med alebo citrón. Tento čaj môže pomôcť s nadúvaním, trávením a plynatosťou.