Exotika z cíceru - chole masala

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 


Ingrediencie

cícer
cibuľa, cesnak
zázvor
paradajkové pyre alebo čerstvé paradajky
kurkuma, koriander, čili

Na zmes korenia:
klinčeky, kardamóm, anýz, bobkový list, škorica

Čas prípravy

1 hodina

Chole masala alebo chana masala je jedným z najobľúbenejších kari z Indie. V severnej Indii sa žiadna svadba ani večierok nezačne kým v ponuke nie je chole masala. Základom chole masaly je cícer, ďalej obsahuje cibuľu, cesnak, zázvor, paradajkový základ a zmes korenín...

Chole masala je chutné a výdatné jedlo z cíceru, ktoré je nabité bielkovinami a vlákninou. Zmes korenia dodáva tomuto jedlu chuť blízkeho východu. Ak máte radi exotické chute určite si toto jedlo zamilujete a budete sa k nemu opätovne vracať a skúšať rôzne variácie či už použitím iných korenín alebo paradajkové pyré nahradíte čerstvými nakrájanými rajčinami. Navyše príprava chole masala je veľmi rýchla.

Ingrediencie (na 4-5 porcií)

  • 300 - 400g sušeného cíceru
  • 2 stredné cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 cm ošúpaného zázvoru
  • 4 dcl paradajkového pyré
  • 2 čl pomletej kurkumy
  • 3 čl mletého koriandru
  • 1-2 čl mletej čili papriky (môžeme nahradiť sladkou paprikou)

Na prípravu chole masaly (pomletá zmes korenia) budeme potrebovať:

  • 5-6 klinčekov
  • 3 x kardamom
  • 2 čl anýzu (pre rôzne variácie môžete použiť rímsky kmín)
  • 2 bobkové listy
  • kúsok škorice

Recept

  1. Sušený cícer necháme 6-12 hodín napučať. Uvaríme do mäkka. Alternatívou je, že použijeme záváraný cícer naslano (dostať napr. v Kauflande).
  2. Pripravíme si zmes korenia chole masala. Ingrediencie opražíme nasucho. Pomelieme v kávovom mlynčeku najemno. Zatiaľ dáme bokom.
  3. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme na jemno nakrájaný cesnak a zázvor (môže byť aj nastruhaný). Krátko popražíme.
  4. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, popražíme 2-3 minúty.
  5. Pridáme paradajkové pyré (môžeme nahradiť nakrájanými 3-4 rajčinami), miešame 2 minúty. V prípade ak použijeme čerstvé rajčiny, podusíme dlhšie.
  6. Pridáme pomletú kurkumu, koriander a čili papriku. Premiešame, prážíme 1 minútu.
  7. Ďalej pridáme pomletú zmes chole masala, miešame minútu, pridáme uvarený cícer, dobre premiešame, posolíme a pridáme vodu z uvareného cíceru.
  8. Prikryjeme pokrievkov a dusíme 5 minút, občas premiešame.
  9. Hotový pokrm posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou prípadne inou vňaťou, ktorá je poruke (prípadne žiadnou vňaťou :)

Fotorecept

Závor, cesnak a cibuľu nakrájame najemno
Koreniny nasucho opekáme
Na oleji opekáme zázvor a cesnak
Pridáme cibuľu
Pridáme nakrájané rajčiny príp. paradajkové pyré
Vmiešame koriander, kurkumu a štipľavú (sladkú) papriku
V mlynčeku na kávu zomelieme koreniny
Pomletú masalu pridáme do omáčky
Do panvice pridáme uvarený cícer
Podlejeme vodou z uvareného cícera, podusíme
Podávame, posypeme nakrájanou vňaťou koriandra

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny