Tento recept je môj originálny. Chvíľu som experimentoval s pomermi jednotlivých korenín, až som našiel vyváženú chuť. Táto parádna koreniaca zmes pridá bravčovým alebo hovädzím stejkom tie pravé grády, mlsný jazyk dostane zabrať.
Hoisinská omáčka je hustá, voňavá omáčka bežne používaná v čínskej kuchyni ako glazúra na mäso, ako omáčka k hranolkám. Je tmavo zafarbená a má sladko slanú chuť. Hoci existujú regionálne varianty, hoisin omáčka zvyčajne obsahuje sójové bôby (fermentovanú sójovú pastu), červené chilli papričky, cesnak, ocot a čínske korenie piatich vôní.
Bastruma alebo pastrima je sušené korenené mäso, ktoré má pôvod na blízkom východe. Za svoje ho považujú hlavne Arméni a Turci, ktorí sa nevedia dohodnúť na pôvode tejto fantastickej pochúťky. Na internete je plno plamenných až nenávistných diskusií o pôvode basturmy. Jedno je ale isté, chuť basturmy ma dostala. Doma vyrobenú basturmu priniesol môj brat na ochutnanie z Litvy (kde už dlhšie žije) a kde je vo veľkej obľube.
Pasta Tahini je pasta vyrobená z opekaného mletého sézamu, olivového oleja a soli. Tahini sa môže podávať samostatne ako dip (nátierka) alebo býva ako hlavná zložka jedál ako je hummus alebo chalva. Výroba tahini pasty je v domácich podmienkach veľmi jednoduchá.
Kimchi (tiež gimchi), je tradičné fermentované kórejské jedlo vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie - rovnaké ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka prípadne uhorka.
Hummus je studené jedlo - dip alebo nátierka pôvodom zo Stredného vyrobené z vareného cíceru, pasty tahini, olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. V súčasnej dobe je táto zdravá pochúťka populárna po celom svete. Výroba hummusu je veľmi jednoduchá.