Hoisinská omáčka je hustá, voňavá omáčka bežne používaná v čínskej kuchyni ako glazúra na mäso, ako omáčka k hranolkám. Je tmavo zafarbená a má sladko slanú chuť. Hoci existujú regionálne varianty, hoisin omáčka zvyčajne obsahuje sójové bôby (fermentovanú sójovú pastu), červené chilli papričky, cesnak, ocot a čínske korenie piatich vôní.
Bastruma alebo pastrima je sušené korenené mäso, ktoré má pôvod na blízkom východe. Za svoje ho považujú hlavne Arméni a Turci, ktorí sa nevedia dohodnúť na pôvode tejto fantastickej pochúťky. Na internete je plno plamenných až nenávistných diskusií o pôvode basturmy. Jedno je ale isté, chuť basturmy ma dostala. Doma vyrobenú basturmu priniesol môj brat na ochutnanie z Litvy (kde už dlhšie žije) a kde je vo veľkej obľube.
Pasta Tahini je pasta vyrobená z opekaného mletého sézamu, olivového oleja a soli. Tahini sa môže podávať samostatne ako dip (nátierka) alebo býva ako hlavná zložka jedál ako je hummus alebo chalva. Výroba tahini pasty je v domácich podmienkach veľmi jednoduchá.
Kimchi (tiež gimchi), je tradičné fermentované kórejské jedlo vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie - rovnaké ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka prípadne uhorka.
Hummus je studené jedlo - dip alebo nátierka pôvodom zo Stredného vyrobené z vareného cíceru, pasty tahini, olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. V súčasnej dobe je táto zdravá pochúťka populárna po celom svete. Výroba hummusu je veľmi jednoduchá.