Korean Bulgogi. Bulgogi je tradičný kórejský pokrm, ktorý sa skladá z tenko krájaného hovädzieho alebo bravčového mäsa marinovaného v sladko-kyslej omáčke a potom opečeného na grile alebo panvici. Marináda obsahuje zmes sójovej omáčky, cukru alebo medu, cesnaku, zázvoru, cibule, sezamového oleja a niekedy aj hruškového pyré alebo jablka pre prírodnú sladkosť.
Kuracie biryani je populárne a chutné indické jedlo, ktoré kombinuje korenisté kúsky kurčaťa s aromatickou ryžou. Toto jedlo má svoje korene v indickom subkontinente a je známe aj v Pakistane, Bangladéši a na Srí Lanke. Kuracie biryani sa tradične pripravuje s použitím ghee (indického masla) a špeciálnych korenín, ako je garam masala, kurkuma a mletý koriander. Na prípravu tohto jedla sa často používa basmati ryža, ktorá je známa svojou dlhou zrnitou štruktúrou a vôňou.
Tento recept je na moju obľúbenú koreniacu zmes na stejky. Chvíľu som experimentoval s pomermi jednotlivých korenín, až som našiel vyváženú chuť. Táto koreniaca zmes pridá bravčovým alebo hovädzím stejkom tie pravé grády, mlsný jazyk dostane zabrať.
Hoisinská omáčka je hustá, voňavá omáčka bežne používaná v čínskej kuchyni ako glazúra na mäso, ako omáčka k hranolkám. Je tmavo zafarbená a má sladko slanú chuť. Hoci existujú regionálne varianty, hoisin omáčka zvyčajne obsahuje sójové bôby (fermentovanú sójovú pastu), červené chilli papričky, cesnak, ocot a čínske korenie piatich vôní.
Bastruma alebo pastrima je sušené korenené mäso, ktoré má pôvod na blízkom východe. Za svoje ho považujú hlavne Arméni a Turci, ktorí sa nevedia dohodnúť na pôvode tejto fantastickej pochúťky. Na internete je plno plamenných až nenávistných diskusií o pôvode basturmy. Jedno je ale isté, chuť basturmy ma dostala. Doma vyrobenú basturmu priniesol môj brat na ochutnanie z Litvy (kde už dlhšie žije) a kde je vo veľkej obľube.
Pasta Tahini je pasta vyrobená z opekaného mletého sézamu, olivového oleja a soli. Tahini sa môže podávať samostatne ako dip (nátierka) alebo býva ako hlavná zložka jedál ako je hummus alebo chalva. Výroba tahini pasty je v domácich podmienkach veľmi jednoduchá.
Kimchi (tiež gimchi), je tradičné fermentované kórejské jedlo vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie - rovnaké ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka prípadne uhorka.
Hummus je studené jedlo - dip alebo nátierka pôvodom zo Stredného vyrobené z vareného cíceru, pasty tahini, olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. V súčasnej dobe je táto zdravá pochúťka populárna po celom svete. Výroba hummusu je veľmi jednoduchá.