Pasta Tahini je pasta vyrobená z opekaného mletého sézamu, olivového oleja a soli. Tahini sa môže podávať samostatne ako dip (nátierka) alebo býva ako hlavná zložka jedál ako je hummus alebo chalva. Výroba tahini pasty je v domácich podmienkach veľmi jednoduchá.
Tahini sa používa v stredomorskej kuchyni, na Kaukaze a na blízkom a strednom východe, ako aj v niektorých krajinách severnej Afriky. Tahini je známa už stovky rokov, ako súčasť hummusu sa spomína v arabskej kuchárke z 13. storočia.
Tahini obsahuje veľa zdraviu prospešných látok - vysoký obsah vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15 a lecitínu. Je bohatá na minerály ako vápnik, horčík, draslík, fosfor, zinok a železo. Pôsobí priaznivo na znižovanie vysokého krvného tlaku, znižuje hladinu nezdravého cholesterolu, podporuje pamäť a pôsobí antidepresívne.