Sézamová pasta tahini

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 


Ingrediencie

sézam
olivový olej
soľ

Alergény

Sézam

Čas prípravy

30 minút

Pasta Tahini je pasta vyrobená z opekaného mletého sézamu, olivového oleja a soli. Tahini sa môže podávať samostatne ako dip (nátierka) alebo býva ako hlavná zložka jedál ako je hummus alebo chalva. Výroba tahini pasty je v domácich podmienkach veľmi jednoduchá.

Tahini sa používa v stredomorskej kuchyni, na Kaukaze a na blízkom a strednom východe, ako aj v niektorých krajinách severnej Afriky. Tahini je známa už stovky rokov, ako súčasť hummusu sa spomína v arabskej kuchárke z 13. storočia.

Prospešná pre zdravie


Tahini obsahuje veľa zdraviu prospešných látok - vysoký obsah vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15 a lecitínu. Je bohatá na minerály ako vápnik, horčík, draslík, fosfor, zinok a železo. Pôsobí priaznivo na znižovanie vysokého krvného tlaku, znižuje hladinu nezdravého cholesterolu, podporuje pamäť a pôsobí antidepresívne.

Ako si doma pripravíme tahini pastu

  1. Panvicu rozohrejeme, pridáme svetlý sézam a opekáme nasucho pokým sézam nezíska zlatohnedú farbu. Dávame pozor aby sa nám nepripiekol.
  2. Hotové, vychladnuté semienka dáme do mixéru, mixujeme chvíľu na sucho, kým sa semienka nerozmelnia.
  3. Pridáme soľ a postupne dolievame panenský olivový olej, až pokým nám nevznikne požadovaná konzistencia.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny