Ako si doma vyrobiť chutný jogurt

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 


Ingrediencie

mlieko
jogurtová kultúra
smotana na šľahanie - voliteľné
---
jogurtovač

Alergény

Mlieko

Čas prípravy

7 hodín

Máte radi jogurt? Nie ste si istý, či ten v obchode je so „živými“ baktériami? Nenechajte nič na náhodu a pripravte si vlastný domáci jogurt. Príprava vlastného jogurtu je pomerne rýchla a výrobná cena je podstatne lacnejšia ako cena jogurtov v obchodoch. A navyše máte istotu, že sa tam nachádza aj živá jogurtová kultúra, čo sa o mnohých jogurtoch v obchodoch povedať nedá.

Ako vzniká jogurt

Jogurt je kysnutý mliečny výrobok, pri ktorom počas výroby pôsobia špeciálne ušľachtilé baktérie (napr. Lactobacterium bulgaricus) 5-9 hodín pri teplote cca 50 °C. Tieto baktérie premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu. Jogurt je jedným z najlepších ochrancov imunitného systému, prospešné baktérie významne pôsobia v črevách.

Príprava jogurtu


Receptov na jogurt je na internete viac ako dosť. Ja som sa rozhodol rovno pre jogurtovač, nechcelo sa mi experimentovať s hrncom so zohriatym mliekom naočkovaným jogurtovou kultúrou a niekoľko hodín držaným v blízkosti tepelného zdroja napr. radiátora alebo v zohriatej rúre. Takže tento krok som vynechal, čím ale nevylučujem, že to nevyskúšam. Len tak aby som ochutnal ako chutí taký jogurt. Ak často jedávate jogurt, investícia do jogurtovača (stojí 20 - 30€) je dobrá voľba a pomerne rýchlo sa Vám vráti. Ja som si pred pár rokmi zadovážil jogurtovač Guzzanti GZ-700 (už nie je v predaji).

guzzanti gz 700

 

Na jednu dávku jogurtu použijem 1l plnotučného mlieka (z obchodu), ktoré zaočkujem (rozmiešam) 1-2 lyžicami bieleho jogurtu, u ktorého mám overené, že obsahuje živé jogurtové baktérie. Ak chceme skrátiť samotnú výrobu jogurtu mlieko môžeme predhriať na nie viac ako 45˚C a potom zaočkovať. Na výrobu môžeme použiť aj surové kravské mlieko (z automatu), ktoré je však nevyhnutné pasterizovať - mám odskúšané, že jogurt z nepasterizovaného mlieka nevyrobíte, vznikne polotekutá biela hmota, v ktorej sú rozmnožené aj iné bakteriálne kultúry. Zaočkované mlieko nalejem do pohárikov, zavriem viečka, dám do jogurtovača nastavím časovač na 7-9 hodín. Skladujeme v chladničke. 

Aj kvôli deťom zvyknem robiť smotanové jogurty, jednoducho jeden téglik sladkej šľahačkovej smotany rozlejem do pohárikov a následne poháriky doplním doplna zaočkovaným mliekom.

Na záver ešte pár postrehov čo by dobrému jogurtovaču nemalo chýbať

  • Časovač vypnutia, veľa jogurtovačov časovač nemá, a Vy ste odkázaný na sledovanie času a tým musíte mať na pamäti čas kedy jogurtovač vypnúť. Časovač toto vyrieši za Vás.
  • Sklenené poháriky na jogurt, veľa jogurtovačov má na výrobu plastové poháriky. Podľa mňa si dobrý jogurt zaslúži sklo. Sklo je sklo :)

jogurtovacJogurtovač na prípravu 7 ks (7 x 150 ml) výborných jogurtov si môžete kúpiť tu. Sklenené nádobky. Cena necelých 24 €.

jogurt

Komentárov  

0
páči sa mi jasne a dobre napísaný článok i postup. Ja idem robiť môj prvý jogurt v jogurtovači /sedem sklnených pohárov s obsahom jedného 200 ml/. Tak uvidím. Použila som čerstvé plnotučné mlieko, holandský plnotučný jogurt so živou kultúrou. páči sa mi ako stručne, jasne a zreteľne je to tu všetko popísané.
Odpovedať Odpovedať citáciou

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Články v kategórii

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny