Máte radi jogurt? Nie ste si istý, či ten v obchode je so „živými“ baktériami? Nenechajte nič na náhodu a pripravte si vlastný domáci jogurt. Príprava vlastného jogurtu je pomerne rýchla a výrobná cena je podstatne lacnejšia ako cena jogurtov v obchodoch. A navyše máte istotu, že sa tam nachádza aj živá jogurtová kultúra, čo sa o mnohých jogurtoch v obchodoch povedať nedá.
Jogurt je kysnutý mliečny výrobok, pri ktorom počas výroby pôsobia špeciálne ušľachtilé baktérie (napr. Lactobacterium bulgaricus) 5-9 hodín pri teplote cca 50 °C. Tieto baktérie premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu. Jogurt je jedným z najlepších ochrancov imunitného systému, prospešné baktérie významne pôsobia v črevách.
Receptov na jogurt je na internete viac ako dosť. Ja som sa rozhodol rovno pre jogurtovač, nechcelo sa mi experimentovať s hrncom so zohriatym mliekom naočkovaným jogurtovou kultúrou a niekoľko hodín držaným v blízkosti tepelného zdroja napr. radiátora alebo v zohriatej rúre. Takže tento krok som vynechal, čím ale nevylučujem, že to nevyskúšam. Len tak aby som ochutnal ako chutí taký jogurt. Ak často jedávate jogurt, investícia do jogurtovača (stojí 20 - 30€) je dobrá voľba a pomerne rýchlo sa Vám vráti. Ja som si pred pár rokmi zadovážil jogurtovač Guzzanti GZ-700 (už nie je v predaji).
Na jednu dávku jogurtu použijem 1l plnotučného mlieka (z obchodu), ktoré zaočkujem (rozmiešam) 1-2 lyžicami bieleho jogurtu, u ktorého mám overené, že obsahuje živé jogurtové baktérie. Ak chceme skrátiť samotnú výrobu jogurtu mlieko môžeme predhriať na nie viac ako 45˚C a potom zaočkovať. Na výrobu môžeme použiť aj surové kravské mlieko (z automatu), ktoré je však nevyhnutné pasterizovať - mám odskúšané, že jogurt z nepasterizovaného mlieka nevyrobíte, vznikne polotekutá biela hmota, v ktorej sú rozmnožené aj iné bakteriálne kultúry. Zaočkované mlieko nalejem do pohárikov, zavriem viečka, dám do jogurtovača nastavím časovač na 7-9 hodín. Skladujeme v chladničke.
Aj kvôli deťom zvyknem robiť smotanové jogurty, jednoducho jeden téglik sladkej šľahačkovej smotany rozlejem do pohárikov a následne poháriky doplním doplna zaočkovaným mliekom.
Jogurtovač na prípravu 7 ks (7 x 150 ml) výborných jogurtov si môžete kúpiť tu. Sklenené nádobky. Cena necelých 24 €.
Komentárov