Ako urobiť kimchi - kórejskú nakladanú kapustu

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 


Ingrediencie

čínska kapusta
biela reďkev
mladá cibuľka
cesnak, cibuľa
zázvor
soľ, cukor
jablko alebo hrušku
mletá sladká a štipľavá paprika
rybacia omáčka

Alergény

Ryby

Čas prípravy

1,5 hodiny

Kimchi (tiež gimchi), je tradičné fermentované kórejské jedlo vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie - rovnaké ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka prípadne uhorka. 

Ako koreniny sa pridávajú mletá štipľavá paprika, cesnak, čerstvý zázvor, cukor a rybacia omáčka. Kimchi slúži ako príloha k hlavným jedlám a ako základ na prípravu mnohých kórejských jedál.

Ako si pripravíme kimchi v našich podmienkach.

Čo budeme potrebovať

  • čínsku kapustu (2ks)
  • bielu reďkovku (1 ks)
  • mladú cibuľku (1 viazaničku)
  • soľ
  • 1 lyžica cukru
  • mletú sladkú a štipľavú papriku (spolu 3-4 lyžice)
  • cesnak (7-10 strúčikov)
  • cibuľa (1 stredne veľká)
  • zázvor (1 lyžica čerstvého postrúhaného zázvoru)
  • rybacia omáčka (4 lyžice)

Príprava čínskej kapusty


Čínsku kapustu pozdĺžne nakrájame na 4 časti. Odkrojíme hlúb. Každú časť ešte pozdĺžne prekrojíme. Nakrájame po šírke na asi 2-3 široké kúsky. Dáme do hrnca a zalejeme slaným 10% roztokom (100g soli zalejeme litrom vody). Necháme odležať niekoľko hodín (môžeme nechať aj cez noc).

Omáčku pripravíme nasledovne

Rozmixujeme dohladka jedno ošúpané jablko, stredne veľkú cibuľu, 7-10 strúčikov cesnaku a 4 lyžice rybacej omáčky. Omáčku nalejeme do väčšej nádoby, pridáme postrúhaný zázvor, červenú papriku a cukor (na podporu mliečneho kvasenia). Ďalej do tejto zmesi pridáme bielu reďkovku nakrájanú na tenké hranolčeky a na šikmo pokrájanú mladú cibuľku. Všetko premiešame.

Kapustu prepláchneme viackrát v čistej vode, necháme odkvapkať a pridáme do pripravenej zmesi. Všetko dobre premiešame. Podľa potreby ešte prilejeme trochu slanej vody (z nálevu v ktorom bola kapusta).

Natlačíme do väčších pohárov a necháme pri izbovej teplote vykvasiť. Uzávery necháme voľne zatiahnuté aby mohol unikať vznikajúci CO2. Vhodné je pod poháre podložiť tanieriky pre prípad keby pri kvasení vytieklo trochu šťavy. Necháme kvasiť asi 3-4 dni pri izbovej teplote. Potom uložíme do chladničky. V pohároch kimchi vydrží niekoľko mesiacov.

Fotorecept

Kapustu pozdĺžne nakrájame
Nakrájame na kúsky
Nakrájanú kapustu vložíme do hrnca alebo veľkej misky
Zalejeme slaným roztokom
Pripravíme omáčku
Ingrediencie rozmixujeme
Pridáme nastrúhaný zázvor, mletú papriku a nakrájanú bielu reďkovku
Zmes dobre premiešame
Pridáme kapustu
Natlačíme do pohárov

Komentárov  

0
Dobrý recept, no doporučujem cesnak, cibuľu a zázvor +pikantne papričky rozomlieť.
V J. Koreji som pracoval 18 mesiacov, tento recept je z okolia Dežon, v každej oblasti majú svoj recept. Váš recept, tento si
pripravujem i ja.
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Krásne spracovaný recept- nemá to chybu!!!
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Kimči vraj v prípade pravidelnej/dennej (alebo takmer dennej) konzumácie dokonca MôŽE NAHRADIŤ FEKÁLNU TRANSPLANTÁCIU, pretože obsahuje podľa niektorých prameňov AŽ 2500 rôznych druhov probiotík (samozrejme to môže kolísať).
ĎAKUJEM za tento recept, zajtra sa idem do toho pustiť. :-)
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Niekde som čítal, že magazín Health označil kimchi za jedno z najzdravších jedál. Ale v podstate je to pikantná alternatíva našej kvasenej kapusty. Veľmi chutná. Dajte vedieť ako sa podarilo.
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Práve urobené, vyzerá to dobre, teším sa. Kimci som si obľúbila v Japonsku, potom v Prahe som si ho išla kupovať v ázijskej predajni a videla som koľko korejcanov tam chodilo naň, oni ho jedia každý deň. A teraz som si ho urobila a budem ho tiež mať pravidelne. :P
Odpovedať Odpovedať citáciou

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny