Kimchi (tiež gimchi), je tradičné fermentované kórejské jedlo vyrobené zo zeleniny s prídavkom rôznych korenín. V tradičnej príprave sa kimchi nechá kvasiť (mliečne kvasenie - rovnaké ako keď u nás kvasíme kapustu v sudoch). Hlavnou zeleninovou zložkou kimchi je čínska kapusta (napa cabbage), reďkovka, mladá cibuľka prípadne uhorka.
Ako koreniny sa pridávajú mletá štipľavá paprika, cesnak, čerstvý zázvor, cukor a rybacia omáčka. Kimchi slúži ako príloha k hlavným jedlám a ako základ na prípravu mnohých kórejských jedál.
Čínsku kapustu pozdĺžne nakrájame na 4 časti. Odkrojíme hlúb. Každú časť ešte pozdĺžne prekrojíme. Nakrájame po šírke na asi 2-3 široké kúsky. Dáme do hrnca a zalejeme slaným 10% roztokom (100g soli zalejeme litrom vody). Necháme odležať niekoľko hodín (môžeme nechať aj cez noc).
Rozmixujeme dohladka jedno ošúpané jablko, stredne veľkú cibuľu, 7-10 strúčikov cesnaku a 4 lyžice rybacej omáčky. Omáčku nalejeme do väčšej nádoby, pridáme postrúhaný zázvor, červenú papriku a cukor (na podporu mliečneho kvasenia). Ďalej do tejto zmesi pridáme bielu reďkovku nakrájanú na tenké hranolčeky a na šikmo pokrájanú mladú cibuľku. Všetko premiešame.
Kapustu prepláchneme viackrát v čistej vode, necháme odkvapkať a pridáme do pripravenej zmesi. Všetko dobre premiešame. Podľa potreby ešte prilejeme trochu slanej vody (z nálevu v ktorom bola kapusta).
Natlačíme do väčších pohárov a necháme pri izbovej teplote vykvasiť. Uzávery necháme voľne zatiahnuté aby mohol unikať vznikajúci CO2. Vhodné je pod poháre podložiť tanieriky pre prípad keby pri kvasení vytieklo trochu šťavy. Necháme kvasiť asi 3-4 dni pri izbovej teplote. Potom uložíme do chladničky. V pohároch kimchi vydrží niekoľko mesiacov.
Komentárov
V J. Koreji som pracoval 18 mesiacov, tento recept je z okolia Dežon, v každej oblasti majú svoj recept. Váš recept, tento si
pripravujem i ja.
ĎAKUJEM za tento recept, zajtra sa idem do toho pustiť.