Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Bôb (Faba vulgaris), kedysi u nás hojne rozšírená strukovina, v súčasnosti takmer zabudnutá. Bôb pozná ľudstvo už 8000 rokov. Spolu so šošovicou, cícerom a hrachom sa jedná o jednu z najstarších plodín ktorú naši predkovia pestovali a kultivovali. Presný pôvod bôbu sa nepodarilo určiť, pravdepodobne však pochádza zo severnej Afriky.

Bôb je jednoročná vzpriamená rastlina, dorastá do výšky aj vyše jedného metra. Listy sú dlhé 10-20cm. Na rozdiel od ostatných strukovín bôb nemá úpony na lezenie po plotoch a ponad inú vegetáciu.

Príprava


Bôb môžete konzumovať ešte keď je mladý, ale dobre poslúži aj sušený bôb. Ako každú strukovinu aj bôb na noc namočíme do vody. Vodu z máčania vylejeme, napustíme čertvú a varíme asi 1 hodinu. Bôbové šupy sú dosť tvrdé a húževnaté, preto pri príprave jedál je vhodné po vychladnutí bôb zo šupky uvolniť.

Šupiek zbavený uvarený bôb pripravený na ďalšie použitie.

vylupany bob

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny