Bôb (Faba vulgaris), kedysi u nás hojne rozšírená strukovina, v súčasnosti takmer zabudnutá. Bôb pozná ľudstvo už 8000 rokov. Spolu so šošovicou, cícerom a hrachom sa jedná o jednu z najstarších plodín ktorú naši predkovia pestovali a kultivovali. Presný pôvod bôbu sa nepodarilo určiť, pravdepodobne však pochádza zo severnej Afriky.
Bôb je jednoročná vzpriamená rastlina, dorastá do výšky aj vyše jedného metra. Listy sú dlhé 10-20cm. Na rozdiel od ostatných strukovín bôb nemá úpony na lezenie po plotoch a ponad inú vegetáciu.
Príprava
Bôb môžete konzumovať ešte keď je mladý, ale dobre poslúži aj sušený bôb. Ako každú strukovinu aj bôb na noc namočíme do vody. Vodu z máčania vylejeme, napustíme čertvú a varíme asi 1 hodinu. Bôbové šupy sú dosť tvrdé a húževnaté, preto pri príprave jedál je vhodné po vychladnutí bôb zo šupky uvolniť.
Šupiek zbavený uvarený bôb pripravený na ďalšie použitie.