Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Majte krásne jemné chodidlá pomocou prírodných prostriedkov, ktoré nájdete vo vašej domácnosti. Hanbíte sa vyzuť, lebo vaše chodidlá, najmä päty sú celé popraskané? Zatiaľ čo strávime veľa času starostlivosťou o našu tvár, na naše nohy väčšinou zabúdame. Nedostatok starostlivosti spôsobuje, že koža najmä na pätách hrubne, schne, stratí pružnosť a popraská.

Častou príčinou je nenosenie ponožiek, respektíve nosenie nevhodných ponožiek z umelých vlákien, nevhodná obuv, prašné prostredie, či genetika. Veľa z nás tiež zabúda po kúpeli ošetriť chodidlá vhodným krémom.

Kúpeľ pre nohy


Túto metódu, často používajú na klinikách, či pedikúrach. Jednoducho si takýto kúpeľ viete pripraviť doma, či už v obyčajnej nádobe (v lavóry) alebo aj v masážnej vaničke. Na obrúsenie odumretej kože použite pemzu (pórovitá hornina vulkanického pôvodu, vyzerá ako tvrdá špongia). Zvyčajne 2 kúpele týždenne postačujú na to, aby ste dosiahli viditeľné zmeny k lepšiemu.

  • Soľný kúpeľ

Pridajte 1/2 šálky morskej soli (soli do kúpeľu alebo Epsomskej soli) do teplej vody. Odmočte nohy v roztoku po dobu 15 minút. Osušte chodidlá a použite pemzu na odstránenie odumretej kože. Následne znovu opláchnite čistou vodou, osušte a naneste krém (viď príklad nižšie).

Soľ znižuje zápal a zjemňuje pokožku. Nasaďte si bavlnené ponožky.

  • Medový kúpeľ

Pridajte 1 šálku medu do vaničky s teplou vodou. Odmočte chodidlá v roztoku po dobu 20 minút a priebežne jemne masírujte päty. Osušte chodidlá a použite pemzu na odstránenie odumretej kože. Následne znovu opláchnite čistou vodou, osušte.

Med je prírodné antiseptikum a prirodzený zvlhčovač, čerpá vodu z vnútorných tkanív do vonkajších vrstiev kože. Nezabudnite na ponožky.

  • Octový kúpeľ s ústnou vodou

Pripravte zmes na kúpeľ chodidiel z 1 šálky bieleho octu, 1 šálky ústnej vody a 2 šálok teplej vody. Namočte nohy do zmesi na 15 minút. Osušte chodidlá a použite pemzu na odstránenie odumretej kože. Následne znovu opláchnite čistou vodou, osušte a naneste krém.

Ústna voda obsahuje eucalyptol, menthol, thymol a alkohol, ktoré pomáhajú ošetriť praskliny na pätách, upokojiť pokožku, ale aj zamedziť plesni na nechtoch a liečiť bežné bradavice. Mierne kyseliny v octe zmäkčujú suchú a odumretú pokožku, čo uľahčuje odlupovanie.

  • Kúpeľ v jedlej sóde (sóda bikarbóna)

Zmiešajte 3 lyžice jedlej sódy a 1 lyžičku tekutého mydla vo vaničke s teplou vodou. Odmočte nohy po dobu 25 minút, aby sa pokožka zmäkčila. Osušte chodidlá a použite pemzu. Následne znovu opláchnite čistou vodou, osušte a naneste krém. 

Domáce prírodné pasty a krémy na päty

Jednoduchá metóda, ktorá nezaberie veľa času a výsledky pritom budú badateľné už v priebehu niekoľkých dní. Vyberte si čo vám najviac vyhovuje a pravidelne sa o svoje päty starajte.

  • Rastlinný olej

Na dôkladne očistené a osušené chodidlá naneste rastlinný olej. Jemne masírujte päty, chodidlá, či prsty aby olej vsiakol. Prebytok oleja zľahka otrite a nasaďte si pár pohodlných ponožiek. Odporúčame túto procedúru vykonať pred spaním a ponechať ponožky cez noc.

Rastlinné oleje sú veľmi ľahko absorbované pokožkou. Väčšina obsahuje vitamíny A, D, E, ktoré pomáhajú vyživovať pokožku a vytvárať nové bunky.

  • Banán

Dva zrelé banány roztlačíme na jemnú zmes. Túto nanesieme na chodidlá (kľudne aj na prsty a nechty) a necháme pôsobiť 20 minút. Potom chodidlá umyjeme a osušíme. Uistite sa, že banány sú zrelé!

Banán hydratuje pokožku a obsahuje vitamíny A, B6, C, ktoré pomáhajú udržiavať jej pružnosť.

  • Ryžová múka, med a ocot

Zmiešajte 3 lyžice ryžovej múky, 1 lyžičku medu a 3 kvapky jablčného octu. Vytvorte hustú pastu. Chodidlá namočte na 10 minút do vlažnej vody a potom jemne masírujte pomocou tejto pasty. Potom chodidlá umyte a osušte. Opakujte 2 krát týždenne.

Ryžová múka čistí a remineralizuje pokožku. Med je prírodný antiseptický prostriedok, ktorý pomáha liečiť a hydratovať popraskané nohy. Ocot je mierna kyselina, ktorá zmäkčuje suchú a odumretú pokožku, čo uľahčuje odlupovanie.

  • Domáci parafín

Na pedikúre často používajú parafín na zvlhčenie pokožky a odstránenie odumretých buniek. Ak chcete tento postup vyskúšať doma, môžete použiť bežný vosk namiesto parafínu.

Rozpustite vosk vo veľkej miske v rúre. Pridajte rovnaké množstvo horčičného oleja, ktorý hydratuje pokožku a trochu ochladí vosk. Ponorte každé chodidlo do vosku (môžete dvakrát), zabaľte do potravinárskej fólie alebo do plastového sáčku a prekryte uterákom na 15 minút.

Potom chodidlá odbaľte a vosk postupne odstráňte. Odumreté častice pokožky sa ľahko odlúpnu s voskom a pokožka sa znova zjemní. Nezabudnite na bavlnené ponožky.

  • Hydratačný krém

Pred spaním naneste na chodidlá hydratačný krém, alebo telové mlieko. Masírujte asi 5 minút a potom nasaďte pohodlné ponožky (najlepšie bavlnené). Ráno nohy umyte vlažnou vodou.

  • Aloe Vera gél

Namočte chodidlá do teplej vody a vyčistite pomocou pemzy na odstránenie odumretej koži. Vysušte a naneste vrstvu gélu Aloe Vera. Nechajte pôsobiť cez noc. Používajte bavlnené ponožky. Ráno umyte nohy vlažnou vodou.

Aloe Vera obsahuje vitamíny A, C, E. Tieto majú antioxidačné vlastnosti, zatiaľ čo cholesterol, kampesterol, β- sitosterol a lupeol obsiahnutý v Aloe Vera majú protizápalové vlastnosti. Lupeol tiež pôsobí ako antiseptikum a analgetikum. Auxíny a gibberellíny prítomné v Aloe Vera pomáhajú pri hojení rán.

Čo si určite treba kúpiť (a samozrejme používať)

Exfoliačné ponožky, sú vyrobené zo špeciálnej tkaniny. Po ich použití naneste hydratačný krém. Tieto ponožky účinne odstraňujú zrohovatenú kožu chodidiel a kurie oká. Hydratujú, zvláčňujú a vyhladzujú pokožku chodidiel.

Špeciálne krémy, stojí za to nákup tých, ktoré obsahujú kyselinu salicylovú a močovinu. Toto sú hlavné zložky, ktoré pôsobia na odumreté bunky a tie sa potom ľahko odlupujú. Použitie krému s kyselinou salicylovou na nohy je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako sa zbaviť popraskanej, zrohovatenej pokožky.

Máte svoj osvedčený postup proti popraskaným pätám? Ako sa o svoje chodidlá staráte vy? Povedzte nám o tom v komentároch!

Komentárov  

0
Odporúčam vyskúšať!
Najčastejšie používam kúpeľ so sódou bikarbónou a raz za čas zamením za iný. Mám masážnu vaničku na nohy, tak tam mydlo nepridávam lebo moc pení.. :roll:
Odpovedať Odpovedať citáciou

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny