Ako si doma vyrobiť olomoucké syrečky

0
0
0
s2smodern
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 


Ingrediencie

mäkký hrudkovitý tvaroh nízkotučný
1 balenie olomouckých syrčekov
soľ

Alergény

Mlieko

Základnou surovinou pri výrobe olomouckých syrčekou je mäkký hrudkovitý nízkotučný tvaroh. Toto je môj prvý experiment s touto pochúťkou. Aby som si otestoval, ktorý tvaroh je vhodnejší, kúpil som dve balenia: Tvaroh TAMI (200g) - mäkký, hrudkovitý a odtučnený a tvaroh RAJO - jemný, hrudkovitý (250g).

Čo budeme potrebovať

  • mäkký hrudkovitý tvaroh nízkotučný
  • 1 balenie olomouckých syrčekov
  • soľ

Postup pri výrobe 

Do pripraveného tvarohu vmiešame soľ - 1 čajovú lžičku (cca 8g) na štvrť kila tvarohu, premiešame. Tvaroh je lepšie naočkovať bakteriálnou kultúrou a to vo forme najemno nakrájaného olomouckého syrčeku. Jedno balenie nám stačí na 1 kg tvarohu. Všetko dobre premiešame a takto pripravenú surovinu vložíme do misky alebo do pohára a uzavrieme. Pri izbovej teplote necháme zrieť 1 týždeň.


Po tejto dobe vytvarujeme z tvarohu placku alebo tyčinku. Položíme na drevenú mriežku alebo doštičku. Pri doštičke budeme musieť syrčeky častejšie otáčať. Hrúbka syrčekov by mala byť maximálne 1 cm, hrubšia vrstva by dlhšie zrela.

Syrčeky necháme pri izbovej teplote obsychať asi 3 dni. Počas tohto času ich občas obrátime.

Po obschnutí syrčeky chvíľu namáčame v slabo posolenej srvátke, prípadne v slanom roztoku a dáme zrieť na miesto s vyššou vlhkosťou vzduchu a teplotou okolo 15°C. Vždy keď povrch obschne, namočíme syrčeky opäť na chvíľu do srvátky alebo slanej vody. Aby sme nemuseli syrčeky tak často namáčať, môžeme ich nechať zrieť aj v uzavrenej nádobe, ale občas je potrebné nádobu otvoriť a nechať povrch syrčekov obschnúť. Časté omývanie a prístup vzduchu urýchli zretie syra. Syr zreje od povrchu do stredu.

Približne po mesiaci, v závislosti od podmienok zretia je syr dozretý. Hotové syrčeky zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky.

Fotorecept

Nízkotučný tvaroh Tami
Nízkotučný tvaroh Rajo
Do tvarohu primiešame nadrobronakrájané olomoucké syrčeky
Vložíme do misky alebo do pohára a uzavrieme. Pri izbovej teplote necháme zrieť ...
Vytvarujeme placky alebo tyčinky
Výroba olomouckých syrčekov
Výroba olomouckých syrčekov

Komentárov  

0
Uz som zrobil 1kg len sa po nich zaprasilo a polovicu som dal s chili paprikov ;-) mnam boli uzastne idem na druhe kolo
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Ahoj, zajimavy recept, ovsem tezko rict jaky bude vysledek. Jejich zakladni hmota jiste nebude jen tak nejaky tvaroh ( ten totiz rozhodne nema skoro 30g proteinu na 100g syrecku )
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
zakladna hmota je vzdy len tvaroh, preto sa volaju aj "tvaruzky" :-)
pocas schnutia sa strati z objemu voda takze vzrastie % obsah tuhych zloziek proti celku a teda aj proteinov
Odpovedať Odpovedať citáciou

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny