Základnou súčasťou ázijskej kuchyne je ryža. Ryža (biela lúpaná) je už dlho horúcou témou medzi nadšencami zdravej stravy a fitnes. Niektorí odborníci tvrdia, že bielu ryžu treba úplne vylúčiť z jedálnička a odporúčajú prejsť na zdravšie alternatívy ako sú hnedá ryža, červená ryža alebo quinoa. Medzi týmito "zdravšími" alternatívami je aj tzv. "zakázaná" ryža - čierna ryža. Áno, počuli ste dobre - "zakázaná ryža".
Zeler je zelenina, ktorá má množstvo zdravotných výhod a je nízko-kalorická. Pestovanie zeleru je možné na jar aj na jeseň (suché teplé letné počasie mu moc nepraje). Pestuje sa od pradávna a i dnes voľne rastie v mnohých kútoch sveta.
Rybí olej obsahuje nenahraditeľné mastné kyseliny, ako sú omega-3 a omega-6, ktoré pomáhajú udržať naše srdce a cievy zdravé. Obsahuje dôležité vitamíny A a D. Nachádza sa samozrejme v rybách, ktoré sa lovia v čistých moriach, najčastejšie z oblasti Nórska a Islandu. Najvhodnejší je vyrobený z treščej pečene.
Bôb (Faba vulgaris), kedysi u nás hojne rozšírená strukovina, v súčasnosti takmer zabudnutá. Bôb pozná ľudstvo už 8000 rokov. Spolu so šošovicou, cícerom a hrachom sa jedná o jednu z najstarších plodín ktorú naši predkovia pestovali a kultivovali. Presný pôvod bôbu sa nepodarilo určiť, pravdepodobne však pochádza zo severnej Afriky.
Poznáte cícer? Cícer je jedna z najzdravších strukovín s mnohostranným využitím v kuchyni, ktorý by určite nemal chýbať v každom vyváženom jedálničku. Dá sa pripraviť na tisíc spôsobov a jeho chuť Vás v rozmanitých pokrmoch vždy príjemne prekvapí.
Prídavná látka v potravinách (potravinárske/potravinové aditívum, potravinárska/potravinová prísada) je zložka potraviny, ktorá sa spravidla nepoužíva samostatne ako potravina ani ako potravinová zložka, a ktorá sa zámerne pridáva do potraviny bez ohľadu na jej výživovú hodnotu z technologických dôvodov. Napr. pri výrobe, spracúvaní, ošetrovaní, balení, skladovaní potravín, čím sa sama alebo jej vedľajšie produkty stávajú súčasťou potraviny alebo inak ovplyvňujú jej vlastnosti.
Už ste sa niekedy zamysleli aké účinky môže mať coca cola alebo pepsi cola na Váš organizmus? V nasledujúcom článku Vám ponúkam zopár zaujímavých faktov o kolových limonádach obohatených kyselinou fosforečnou.
Dole nižšie uvádzam režim, ktorý som dodržiaval pri chudnutí. Uvedenými radami som za 5 mesiacov schudol 30 kg bez trápenia a hladovania. Aby to nebolo až tak úplne bez námahy pridal som aj cvičenie vo fitnescentre :)
Vrámci stravovania podľa krvných skupín sú tri skupiny potravín. Odporúčané, potom neutrálne a nevhodné. Platí pravidlo, že odporúčané sú ako liek, neutrálne pôsobia v prvom rade ako výživa a nevhodné potraviny vo vysokých dávkach pôsobia takpovediac ako jedovaté.