Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zeler je zelenina, ktorá má množstvo zdravotných výhod a je nízko-kalorická. Pestovanie zeleru je možné na jar aj na jeseň (suché teplé letné počasie mu moc nepraje). Pestuje sa od pradávna a i dnes voľne rastie v mnohých kútoch sveta.

Používame ho v polievkach, zeleninových šalátoch ako prísadu, či koreninu do jedál. Pochutiť si môžete aj na čerstvej chrumkavej stonke zeleru, na listoch (vhodné na zemiaky namiesto petržlenovej vňati), či semienkach (buď celých alebo rozdrvených-olejový extrakt APIOL).

Je čas uviesť túto zeleninu do vašej stravy.


Páni zbystrite pozornosť! Zeler má mnohé liečivé účinky a to aj na potenciu. Je zdrojom antioxidantov, enzýmov, minerálov a vitamínov K, C, B6. Chráni zdravie vašej pečene, pomáha predchádzať infekciám močových ciest a dokonca môže chrániť pred vznikom rakoviny. Posilňuje ďasná a vďaka zvýšeniu slín prirodzene čistí vaše zuby, tie budú jasnejšie a prirodzene biele.

Zelerové stonky pozostávajú z takmer 95% vody. Osviežujú dych a ich konzumáciou zabraňujete dehydratácií tela.

Zelerová vňať

Zeler pomáha tráveniu a znižuje nadúvanie

Spolu s vysokým obsahom vody je zeler bohatý na vlákninu. Stimuluje steny žalúdka a tenkého čreva. Zabraňuje tým zápche, pomáha pohybu obsahu v črevách a enzýmom rozkladať živiny a absorbovať ich do krvného obehu.

Výhody zeleru pre chudnutie

Okrem vody je bohatý na vitamín K a niekoľko minerálov. Zeler má tzv. "negatívny počet kalórií". To znamená, že vaše telo potrebuje viac kalórií na strávenie zeleru, než ich má samotný zeler. Pri chudnutí môžete zeler jesť alebo piť vo forme šťavy.

Pálenie záhy vďaka zeleru skončí

Pálenie záhy tzv. kyselina je stav, ktorý majú ľudia so zlým trávením, či zlou diétou. Ale „malý zelený mužíček“ nám s tým môže pomôcť! Šťava zo zeleru upokojuje ihneď, reguluje kyslosť v žalúdku. Ak pálenie záhy pretrváva, musíte zmeniť stravu a navštívte vášho lekára.

Zeler znižuje cholesterol a zabraňuje vysokému krvnému tlaku

Zlepšením toku vápnika a draslíka vo vnútri aj mimo buniek, ukľudňujúcim účinkom na svaly a proti cholesterolovými vlastnosťami zeler pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a upravuje hladinu cholesterolu.

Protizápalové vlastnosti zeleru

Antioxidačné a protizápalové účinky zeleru zabraňujú infekcii, pomáhajú regulovať opuch a podráždenie. Zápal je reakcia imunitného systému na infekciu, tak sa vaše telo snaží samé chrániť.

Zeler pomáha predchádzať vredom

Samotné už vzniknuté vredy nelieči. Zeler obsahuje určitý typ etanolového extraktu, ktorý však chráni výstelku tráviaceho traktu pred vredmi. Obsahuje aj flavonoidy, taníny, prchavé oleje a alkaloidy, ktoré vstupujú do produkcie ochranného hlienu vo vnútri vašich čriev.

My na stránke AlterBlog vždy podporujeme udržiavanie zdravého životného štýlu alternatívnymi, tradičnými spôsobmi a radi by sme vedeli ako VYužívate zeler. Povedzte nám svoje skúsenosti v komentároch nižšie!

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny