Hodnotenie používateľov: 1 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pri výbere oleja, ktorý používame v našej kuchyni, často automaticky siahame po slnečnicovom oleji. Je to preto, lebo sa nachádza vo väčšine obchodov a je súčasťou našej tradičnej kuchyne. Avšak, v poslednej dobe sa začína viac a viac hovoriť o výhodách ostatných druhov olejov, medzi ktoré patrí aj repkový olej. Prečo by sme mali zvážiť jeho zaradenie do našej stravy?

Výhody repkového oleja

Repkový olej je považovaný za jeden z najzdravších jedlých olejov, čo je hlavne dané jeho vysokým obsahom Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín. Tieto esenciálne mastné kyseliny sú potrebné pre naše telo, ktoré ich samo nevie vyrobiť a musíme ich získať z jedla. Repkový olej má ideálny pomer týchto kyselín, čo je pre naše zdravie veľmi výhodné.


Ďalšou výhodou repkového oleja je jeho nízky obsah nasýtených mastných kyselín. Obsahuje ich menej ako väčšina ostatných jedlých olejov, čo je pre naše zdravie veľmi pozitívne.

Repkový olej je tiež významným zdrojom vitamínu E, ktorý je silný antioxidant a chráni naše telo pred voľnými radikálmi. Okrem toho obsahuje aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a normálnu zrážanlivosť krvi.

Ďalšou výhodou repkového oleja je jeho vysoká teplota dymenia. To znamená, že je ideálny na varenie pri vysokých teplotách, napríklad pri smažení. Je teda veľmi univerzálny a môže nájsť uplatnenie v rôznych kuchynských technikách.

Vedeli ste, že repkový olej je vlastne výsledkom šľachtenia repky, ktorý sa uskutočnil v 70. rokoch 20. storočia v Kanade? Cieľom šľachtenia bolo zníženie obsahu erukačnej kyseliny a glukozinolátov, ktoré boli škodlivé pre ľudský organizmus. Výsledkom je dnešná repka, z ktorej sa vyrába zdravý a chutný repkový olej.

Porovnanie so slnečnicovým olejom

V porovnaní so slnečnicovým olejom, repkový olej obsahuje viac Omega-3 a Omega-9 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a majú protizápalové vlastnosti. Slnečnicový olej je však bohatší na Omega-6 mastné kyseliny. Avšak, v ideálnom prípade by malo byť v našej strave viac Omega-3 ako Omega-6 mastných kyselín.

Záver

Na základe vyššie uvedených informácií môžeme konštatovať, že repkový olej je zdravou alternatívou k tradičným olejom, ako je slnečnicový olej. Jeho vysoký obsah Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín, nízky obsah nasýtených mastných kyselín, obsah vitamínov E a K a vysoká teplota dymenia ho robia vynikajúcou voľbou pre každodenné varenie.

Doporučenia:

Ako začať používať repkový olej v každodennom varení? Skúste ho použiť pri smažení, varení alebo pečení. Vysoká teplota dymenia robí z repkového oleja ideálnu voľbu pre pri varení na vysokých teplotách.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny