Vrámci stravovania podľa krvných skupín sú tri skupiny potravín. Odporúčané, potom neutrálne a nevhodné. Platí pravidlo, že odporúčané sú ako liek, neutrálne pôsobia v prvom rade ako výživa a nevhodné potraviny vo vysokých dávkach pôsobia takpovediac ako jedovaté.
Krvná skupina „ 0 „ Pôvod lovci a zberači
Ideálne potraviny: mäso a hydina, ryby, vnútornosti ( sú mimoriadne vhodnou potravinou pokiaľ ide o štíhlu líniu), potom zelenina mimo dole uvedených nevhodných, z korenín sa hodí zázvor, kurkuma, korenie kayenské, čistá minerálna voda.
Odporúčané potraviny: biely chlieb a rožky, strukoviny, mlieko, mliečne výrobky, baranina, divina, hvädzie, jahňacie, teĺacina, vnútornosti, oleje len Virgin extra, tekvicové semiačka, vlašské orechy, fazuľa aduki, figy, slivky, slivkové šťavy, ananásové šťavy. Bilinné čaje mimo nevhodných dole uvedených
Neutrálne potraviny: kurča, zajac, moriak, bažant, prepelica, zajac, kozie mlieko, maslo, mozzarella, ovčí syr, sojové mlieko, sójový tvaroch, sójový syr, vajcia, zmrzlina, gaštany, lieskové orechy, mandle, sezamové semiačka, slnečnicové semiačka, bôb, cícer, fazuľa biela, čierna, červená, pohánka, chlieb z klíčenej pšenice, bezlepkový chlieb, sójový chlieb, otruby, ryža, cibuľa, cuketa, cvikla, čilli papričky, redkvičky, fenikel, hliva ustričná, zázvor, kôpor, mrkva, olivy, paprika, rajčiny, banány, baza, broskyňa, brusnica, citróny, čerešne, čučoriedky, egreše, granátové jablká, grapfruity, hrozienka, hrozno, hrušky, jablká, kivi, lmetky, mango, marhuľe, melóny, nektarinky, papája, ríbezle, zeleninové šťavy. ( treba dávať pozor na rajčinové šťavy, môžu osahovať až 10% soli), zelený čaj, biele a červené víno, pivo, med
Zoštíhľujúce potraviny s krvnou skupinou 0: morské riasy, brokolica, ryby, morské živočíchy, listová zelenina, červené mäso, vnútornosti, špenát, sójové mlieko, sójový syr, tvaroch, tofu.
Potraviny pri ktorých sa priberá s krvnou skupinou 0: karfiol, biela fazuľa, šošovica, kukurica, ružičkový kel, biela kapusta, pšenica
Nevhodné: pšeničné klíčky, celozrnné pšeničné výrobky, lrktíny v šošovici a istých typov fazuľe sa usadzujú vo svaloch. Z mäsa je to hus, bravčovina, slanina, šunka, sumec, kaviár, z olejov arašídový olej, kokosový olej. Z mliečnych výrobkoch : cmar, čedar, tučný smotanový sýr, eidam, ementál, jogurty, kefíry. Z orechov arašídy, arašídové máslo, kešu, para orechy, pistácie, mak., Cestoviny a chleba: ovos, pšenica, cestoviny a chlieb z tvrdej pšenice, grahamový chlieb, grahamové rožky, viaczrnný chlieb, Zelenina a ovocie : avokádo, baklažán, čínska kapusta, šošovica, fazuľa ladvinková, huby šitake, kapusta biela, červená kapusta, karfiól, kukurica, olivy, ružičkový kel, šampiňóny, zemiaky, černice, jahody, mandarínky, žlté melóny, pomaranče, rebarbora, Bylinky a koreniny: všetky octy, čierne a biele korenie, muškátový oriešok, kukuričný škrob, škorica, vanilka, rajčátový kečup. Bylinné čaje: jahodové listy, list senny, aloe, ľubovníkový, pastierska kapsička, podbeľový, rebarborový, Nápoje: čierny čaj, dietné limonády, liehoviny, zrnková káva, kofola, pepsikola, coca-cola.
Náchylnosť na ochorenia: hromadenie vody v tkanivách, problémy so štítnou žľazou, svalové problémy, chladné končatiny, kĺby. S niektorými druhmi zeleniny ako ružičkový kel alebo karfiol je štítna žľaza doslova na vojnovej nohe.
Krvná skupina „ A „ Pôvod usadlíci, roľníci
Ideálne potraviny: dobre znášajú zeleninu, sójový tvaroh, tofu, ryby a dary z mora, obilie, strukoviny a ovocie . Odporúča sa veĺa čerstvej zeleniny, prírodná strava, obilné produkty (okrem pšenice) a soja. Konzumáciou mäsa veľa nedosiahnete, práve naopak živočíšne bielkoviny brzdia u ľudí s krvnou skupinou A metabolizmus.
Odporúčané potraviny: veľa čerstvej zeleniny, prírodná strava, obliné produkty okrem pšenice, sója. Ryby mimo dole uvedených nevhodných (odporúča sa zvlášť kapor, losos, makrela, ostriež, pstruh, sardinky), potom hydina, sójové mlieko, sójový sýr a tvaroch, tofu, Oleje: ľanový olej a olivový olej Virgin extra, Orechy a semiačka arašídy, arašídové máslo, tekvicové semiačka Zelenina a ovocie: fazuľa- aduki, čierna, kríčková, pinto sójové boby, šošovica, artičoky, brokolica, cesnak, cibuľa, čakanka, chren, kaleráb, kvaka, mangold, mrkva, paštrnák, petržel, pór, púpava, špenát, šalát rímdky, tekvica, topinabury, listová zelenina, ananás, brusnice, citróny, čerešne, černice, čučoriedky, figy, grapefruity, hrozienka, marhule, slivky, ananásová šťava, citrónová šťava, grapefruitová šťava, marhuľová šťava, mrkvová šťava, slivková šťava, zelerová šťava, Obilniny, cestoviny a pečivo chlieb klíčenej ovsenej múky, chlieb z klíčenej pšenice, pohánka, cestoviny, ražná múka, ryža, sójová múka. Bylinky a koreniny : med, cesnak, zázvor, horčica, jačmenný slad, melasa, sójová pasta, sójová omáčka, Bylinné čaje: aloe, zázvor, hloch, lopúch, ľubovník bodkovaný, rumanček, šípky, valeriána, pestrec mariánsky, ženšeň, ostané čaje sú neutrálne. Nápoje: červené víno, čistá voda, zelený čaj, zrnková káva
Neutrálne potraviny: Mäso: kurča, morka, jeseter, šťuka, tuniak, žralok, rybí tuk Mliečne výrobky a vajcia: jogurt, jogurtová zmrzlina, kefír, kozie mlieko a sýr, mozzarella, ovčíe mlieko a sýr, topený sýr, vajcia, Orechy a semiačka: lieskové oriešky, mandle, piniové jadierka, sezamové a slnečnicové semiačka, vlašské orechy. Zelenina a ovocie: cícer, ľadvinová fazuĺa, fazuľa Lima, bôb, fazuľa biela , hrášok, avokádo, cuketa, cvikla, fenikel. Karfiol, kukurica, redkvičky, riasy, ružičkový kel, šalát hlávkový, ľadový, šalotka, špargľa, tekvica, uhorky, zelená cibuľka, zeler, broskyne, datle, egreše, granátové jablká, hrozno modré aj biele, hrušky, jablká, jahody, kivi, limetky, dyńa červená, nektarinky, ríbezle červené a čierne, brusnice, hoiznová šťava, jablčný mušt, jablčná šťava, uhorková šťava, slivková šťava, zeleninová šťava, Obilniny, cestoviny a pečivo bezlepkový chlieb, jačmeň, knäckebrot, kukurica, ovos, proso, krupica, raž, ryža, Bylinky a koreniny med a všetky byliny a koreniny mimo pár nevhodných uvedených dole. Neutrálne je biele víno.
Zoštíhľujúce potraviny: ananás, zelenina, sójové boby, výrobky zo sóje.
Potraviny pri ktorých sa priberá: mäso, ľadvinová fazuľa, fazuľa lima, mliečne výrobky, pšenica vo väčšom množstve
Nevhodné: Mäso: baranina, bažant, bravčovina, šunka, slanina, divina, hovädzina, hus, jahňačina, jarabica, kačica, prepelica, teľacina, vnútornosti, zajac, saláma, všetky údeniny. Ryby a dary mora: barakuda, garnáty, halibut, homár, kaviar, kraby, raky, slimáky, sleď, treska, úhor, ustrice, sumec. Mliečne výrobky a vajcia: maslo, mlieko, cmar, čedar, tučný a smotanový sýr, eidam, ementál, parmezán, srvátka, plesńové sýry, sorbet, zmrzlina, syr Cottage Oleje: arašídový olej, kokosový tuk, maslo, sezamový olej, kukuričný olej. Orechy a semiačka: kešu, kokosový orech, para orechy, pistácie, Zelenina a ovocie: baklažán, batáty, čili papričky, čínska kapusta, huby šitake, kapusta biela, červená, olivy, paprika žltá, zelená, červená, rajčiaky, šampiňóny, zemiaky, banány, mandarínky, mango, melóny žlté, papája, pomaranče, rebarbora, pomarančová šťáva, rajčiaková šťava, papájová šťava, , Obilniny, cestoviny a pečivo: pšenica celozrnná, múka hrbozrnná, cestoviny celozrnné, viaczrnný a vločkový chlieb, Bylinky a koreniny balzamový ocot, jablčný ocot, kayenské korenie, korenie červené ,biele, čierne, rajčiakový kečup, vinný ocot, worcesterská omáčka, želatina. Nevhodné nápoje . čierny čaj, dietné limonády, kolové nápoje, pepsikola, kokakola, liehoviny, pivo, stolová voda so sódou.
Náchylnosť na ochorenia: tráviaci sytém veľmi citlivý, ťažko štiepi živočíšne bielkoviny a tuky. S krvnou skupinou A sa veľmi ťažko spracovávajú živočíšne bielkoviny a zhoršujú tým metabolizmus. Šťavnatý rezeň oberá človeka o energiu, sú často unavení a nedokážu sa skoncentrovať. Nemajú dostaok potrebnej žalúdočnej kyseliny. Patrí k tomu aj mlieko. Mlieko u ľudí s krvnou skupinou A nepovzbudí, ale priberajú po ňom. Skupine ľudí s krvnou skupinou A prospieva zásadotvorné prostredie. Dôsledkom pomalého metabolizmu sú časté edémy (otoky) a tukové vankúše. Trpia časo lymfatickými problémami a celulitídou hlavne u žien.
Krvná skupina „ B „ Pôvod nomádi, obyvatelia stepi
Ideálne potraviny: dobre znášajú mäso okrem hydiny, majú robustný tráviaci sytém, dobre znášajú mlieko a mliečne výrobky, tak isto rastlinnú stravu. Odporúča sa vyvážená miešaná strava zložená z mäsa, obilnín, ovocia a zeleniny. Imunitný systém má silný a prispôsobilý.
Odporúčané potraviny: Mäso, hydina a ryby: baranina, divina, jahňacina, pečeň, zajac, u rýb halibut, jeseter, kaviár, losos, makrela, pstruh morský, sardinka, šťuka, treska Mliečne výrobky a vajcia: jogurt, jogurtová zmrzlina, kefír, kozí sýr, kozie mlieko, Mozzarella, nízkotučné mlieko, ovčí sýr, vajcia, sýr Cottage Zelenina a ovocie: Ľadvinová fazuľa, fazuľa lima, baklažán, batáty, brokolica, cvikla, čili papričky, čínska kapusta, huby šitake, kapusta biela, kapusta červená, karfiol, mrkva, paprika, pastrňák, petržel, ružičkový kel, zelená listová zelenina. Ananás, banány, brusnice, hrozno červené a biele, papája, slivky, ananásová šťava, brusnicová šťava, kapustová šťava Oleje: olivový olej virgin extra. Obilniny, cestoviny a pečivo: chlieb z naklíčenej pšenice, ovos, proso, ryža, Byliny a koreniny: zázvor, kari korenie, keyenské korenie, petržel, chili. Bylinné čaje: zázvorový, petrželový, z malinových listov, šípkový, šalviový, z mäty, zo sladkého drievka, ženšeňový. Mimo nevhodných čajov a odporúčaných nižšie uvedené , všetky ostatné sú neutrálne čaje. Nápoje: čistá voda, zelený čaj.
Neutrálne potraviny: Mäso, hydina a ryby: bažant, hovädzina, morka, telacina, u rýb kapor, mečiar, ostriež, pstruh dúhový, sleď, sumec, tuniak, žralok Mliečne výrobky a vajcia: cmar, čedar, eidam, ementál, Gouda, maslo, parmezán, plnotučné mlieko, sójové mlieko, sójový sýr, sójový tvaroh, tofu, sorbet, švajčiarsky syr, tučné sýry, smotanové čerstvé sýry. Zelenina a ovocie: bôb, fazuľa biela, červená, čierna, hrášok, cesnak, cibuľa, cuketa, čakanka, zázvor, fenikel, hliva ustricová, chren, kôpor, kvaka, mangold, pór, púpava, riasy, šaláty, šalotka, špargľa, špenát, šampiňóny, tekvica, uhorky, zelená cibuľka, zeler, zemiaky, baza, broskyňa, citróny, čerešne, černice, čučuriedky, datle, egreše, figy, grapefruity, hrozienka, hrušky, jablká, jahody, kivi, limetky, maliny, mandarinky, mango, marhule, melón červen, melón žltý, nektarínky, pomaranče, ríbezle červené a čierne, citrónová šťava, grapefruitová šťava, jablčná šťava, jablčný mošt, marhuľová šťava Orechy a semiačka : gaštany, mandle, para orechy, vlašské orechy.( Orechy sú iba na zahryznutie. Veľa druhov orechov a semiačok obsahuje bielkovinové látky , ktoré negatívne ovplyvňujú metabolizmus krvnej skupiny B) Oleje: ľanový olej, máslo, rybí tuk. Obilniny, cestoviny a pečivo: bezlepkový chleba, pečivo z ovsených otrúb, pšenica cestoviny z tvrdej pšenice, ryža, sójový chlieb, Byliny a koreniny všetky dostupné bylinky a koreniny mimo pár uvedených nevhodných dole uvedených. Nápoje: čierny čaj, pivo, víno červené aj biele, zrnková káva.
Zoštíhľujúce potraviny: vajcia a nizkotučné mliečne výrobky, mäso, vnútornosti pečeň, zelená zelenina, čaj zo sladkého drievka (lékorica)
Potraviny pri ktorých sa priberá: pohánka, arašídy, šošovica, kukurica, sezam, pšenica
Nevhodné: nemali by ste doplńovať a miešať navzájom v strave kukuricu, pohánku, šošovicu, arašídy, sezamové semiačka s pšeničnými výrobkami Lektíny, ktoré sa dostanú do organizmu , síce majú navzájom odlišnú stavbu, ale niečo majú spoločné. Všetky znižujú produkciu inzulínu. Lepkové lektíny v pšeničných klíčkoch v krvnej skupine B ešte viac brzdia metabolizmus. Čo všetko sa nemôže premeniť na energiu, ukladá sa do tukových buniek na bokoch a zadku u žien a na bruchu u mužov. Pridaním lektínu z pšenice , kukurice a podobným nevhodným potravinám, potom sťažia život aj ľuďom s krvnou skupinou B. Preto ľudia ktorí chcú schudnúť by mali pšenicu a výrobky z nej úplne vynechať . Konzumáciu mliečnych výrobkoch si môžu schuti dopriať. Mäso , hydina a ryby: bravčovina, hus, jarabica, kačica, kurča, prepelica, slanina, srdce, u rýb barakuda, garnáty, homár, kraby, morské slimáky, raky, sardely, slávky, úhor, ustrice Mliečne výrobky a vajcia: syr s modrou plesňou, topený sýr, zmrzlina Zelenina a ovocie: artičoky, avokádo, kukurica, olivy zelené, čierne, rajčiaky, redkvička, topinambury , mungo, cícer, fazuľa aduki, fazuľa čierna, šošovica, granátové jablko, rebarbora Orechy a semiačka: arašídy, kešu, kokos, lieskové orechy, mak, piniové jadierka, pistácie, sezamové semiačka, tekvicové semiačka Oleje: arašídový olej, bodliakoý olej (Pestrec Mariánsky), olej z kukuričných klíčkov, repkový olej, sezamový olej, slnečnicový olej Obilniny, cestoviny a pečivo: chlieb biely, jačmeň, krupica, kuskus, kukurica, lupienky, škrob, planá ryža, pohánka, pšenica celozrnná, viaczrnné zmesi, raž. Bylinky a koreniny : jačmenný slad, kukuričný sirup, mandľový extrakt, rajčatový kečup, škorica, želatina. Nevhodné čaje: aloe, horec, chmel, lipový, podbeľový, rebarborový, z pastierskej kapsičky. Nápoje sladké limonády, kofola, pepsi, kokakola, liehoviny, stolová voda so sódou
Náchylnosť na ochorenia: pomalý metabolizmus, častá obezita, diabetes, oslabenie imunitného sytému, krvný obeh (najmä konzumáciou hydinového mäsa). Svalovina hydiny pre krvnú skupinu B obsahuje nebezperčné lektíny, ktoré môžu spôsobiť aj porážku.
Krvná skupina „ AB „ Pôvod Kaukazci, Mongoli
Ideálne potraviny: dobre znášajú vyváženú zmiešanú stravu. Imunitný systém mimoriadne prispôsobilý. Odporúča sa mäso, ryby, kyslé mliečne výrobky, strukoviny, obiloviny, ovocie, zelenina.Z nákupného košíka je nutné vyškrtnúť červené mäso, ĺadvinovú fazuľku, orechy, semiačka, kukuricu, pohánku. Keďže je to krvná skupina A a B, zdedila vlastnosti oboch. Sú tu výnimky kvôli určitým lektínom, ktoré sa nachádzajú v rajčinách v akejkoľvek podobe. S lepkom obsiahntým v obilovinách dokáže si najlepšie poradiť zo všetkých krvných skupín, Keď trpíte nadváhou je dobré zabudnúť na pšenicu.
Odporúčané potraviny: Mäso, hydina a ryby: baranina, jahňacina, morka, zajac, z rýb garupa, jeseter, losos, makrela, pstruh dúhový, morský, sardinka, slimáky.šťuka, treska, tuniak Mliečne výrobky a vajcia: jogurt, kefír, kozí syr, kozie mlieko, kyslá syrovátka, Mozzarella, ovčí sýr, sýr Cottage Zelenina a ovocie: fazuľa červená, fazuľa pinto, sójové boby, šošovica, baklažán, batáty, brokolica, cesnak, cvikla, kapusta červená, karfiol, všetka paprika, petržel, púpava, uhorky, zelená listová zelenina, zeler, ananás, brusnice, citróny, čerešne, egreše, figy, grapefruity, hrozno modré, biele, kivi, slivky, šťavy brusnicové, kapustové, papájové, hroznové ,čerešňové šťavy Oleje: olivový olej virgin Exra Obilniny, cestoviny a pečivo: kličkový chlieb, knäckebrot, ovos, prosný chlieb, pšenica, ražná múka, ryža, sójový chlieb, Orechy a semiačka : arašídy, gaštany, vlašské orechy (Užívať v menšom množstve, mohlo by sa to prejaviť nas látkovej premene a trávení ) Byliny, koreniny a čaje: čaj šipkový, z jahodových listov a zo sladkého drievka, ženšeńový čaj, Odporúčané byliny nemá Nápoje: čistá voda, zelený čaj, zrnková káva
Neutrálne potraviny: Mäso, hydina a ryby: bažant, z rýb kapor, kaviár, mečiar, ostriež, sépia, slávka, sleď, sumec, zubalica. žralok Mliečne výrobky a vajcia: čedar, čerstvý tučný sýr, eidam, ementál, Gouda, mlieko, sójové mlieko, sójový tvaroh, tofu, srvátka, vajcia Zelenina a ovocie: bôb, fazuľa biela, kenská fazuľa, fazuĺa zelená, hrášok, cibuĺa, cuketa, čakanka, čínska kapusta, zázvor, fenikel, hliva, huby, chren, kapusta biela, kel ružičkový, kvaka, mangold, mrkva, olivy, pór, rajčiny, riasy, šaláty, šalotka, špargĺa, špenát, tekvica, zelená fazuľka, zemiaky, broskyńa, černice, čučoriedky, datle, hrozienka, hrušky, jablká, jahody, linetky, maliny, mandarinky, marhule, melón červený, melón žltý, nektarinky, papája, ríbezle červené a čierne, slivky, ananásová šťava, grapefruitová šťava, jablčná šťava, jablčný mušt. marhuľová šťtava, mrkvová šťava, , zeleninová šťava, slivková šťava Oleje: arašídový, ľanový, repkový, rybí tuk. Obilniny, cestoviny a pečivo: bezlepkový chlieb, jačmeň, pečivo z ovsených otrúb, pšenica celozrná, chlieb z tvrdej pšenice, múka z tvrdej pšenice, ryžové vločky, sójové vločky, viaczrnný chlieb, otruby, šrot, Orechy a semiačka : kešu orechy, mandle, makadamiové oechy, para orechy, pekánové orechy, piniové jadierka, pistácie Byliny,koreniny a čaje : čaj z dubovej kôry, z malinových listov, z mäty priepornej, agar-agar, bazalka, bobkový list, cukor hnedý, horčica, javorový sirup, kakaový prášok, čokoláda, kardamón, klinček, kôpor, koriander, kurkuma, majorán, mäta, med, melasa, palina, paprika mletá, nové korenie, pažitka, rasca, rozmarín, saturejka, sójová omáčka, šafrán, škorica, tymián, vanilka, čaje z dubovej kôry, z malinových listov, z mäty priepornej Nápoje: biel víno, červené víno, pivo, stolová voda.
Zoštíhľujúce potraviny: ananás, ryby, zelenina, mliečne výrobky, tofu.
Potraviny pri ktorých sa priberá: pohánka, ľadvinová fazuĺa, kukurica, orechy, semiačka, červené mäso, pšenica.
Nevhodné: Mäso , hydina a ryby: bravčovina, šunka, divina, hovädzina, hus, jarabica, kačica, kura, prepelica, lanina, teľacina, z rýb barakuda, garnáty, halibut, sardela, sépia, úhor, ustrice Mliečne výrobky a vajcia: camembert, cmar, maslo, mlieko plnotučné, parmezán, sorbet, syr s modrou plesňou, topený sýr, zmrzlina Zelenina a ovocie: cícer, fazuľa aduki, ľadvinová fazuľa, fazuľa lima, artičoky, avokádo, huby šitake, kukurica, olivy čierne, reďkovky, topinambury, mungo, banány, granátové jablko, mango, pomaranče, pomarančová šťava, rebarbora Obilniny, cestoviny a pečivo: kukurica, lupienky, pohánka, cestoviny Orechy a semiačka: kokosové orechy, lieskové orechy, sezamové semiačka, slnečnicové semiačka, tekvicové semiačka Bylinky, koreniny a čaje : aníz, balzamový ocot, jablčný ocot, jačmenný slad, kapary, kayenské korenie, biele, čierne korenie, kukuričný sirup, rajčatový pretlak, vinný ocot, worcesterová omáčka, želatina, aloe, čaj s pastierskj kapsičky, divozelový, horec, cmel, lipový čaj, rebarborový, z listov senny Nápoje sladké limonády, kofola, pepsi, kokakola, liehoviny, čierny čaj.
Náchylnosť na ochorenia: ľudia s krvnou skupinou AB, majú podobne ako ľudia s krvnou skupinou A málo žalúdočnej kyseliny a preto by sa mali vyhýbať udeným a presoleným mäsovým výrobkom. Po prvej skupine B zdedili neznášanlivosť slepačieho a kuracieho mäsa. Majú silný imunitný sytém.