Hummus je studené jedlo - dip alebo nátierka pôvodom zo Stredného vyrobené z vareného cíceru, pasty tahini, olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku. V súčasnej dobe je táto zdravá pochúťka populárna po celom svete. Výroba hummusu je veľmi jednoduchá.
Hummus má veľký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listovej a vitamínu B6. Vďaka cíceru je hummus bohatý na bielkoviny a vlákninu. Zároveň vďaka paste tahini (sezam) obsahuje Metionín, čo je esenciálna aminokyselina, ktorú si nevie organizmus syntetizovať a preto je odkázaný na jej prísun potravou. Hummus má svoje uplatnenie vo vegetariánskej a veganskej kuchyni.
3 polievkové lyžice lúpaného sézamu opražíme nasucho na panvici asi 3 minúty. Necháme vychladnúť. Sézam rozmixujeme v mlynčeku na kávu. Sézamovú pastu preložíme do šálky, pridáme trochu soli a za lyžicu olivového oleja, premiešame a tahini je na svete. Viac o tahini nájdete v tomto článku.
Cícer cez noc dáme napučať do vody (minimálne 6 hodín). Uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Časť vody z cíceru si odlejeme. Cícer dohladka rozmixujeme, podľa potreby pridáme vodu z varenia. Ďalej pridáme cesnak, olivový olej (3-4 PL), soľ, šťavu z citróna a 3 lyžice pasty tahini. Všetko rozmixujeme dohladka. Podľa potreby a požadovanej konzistencie pridáme vodu. Práve sme si pripravili chutnú a zdravú nátierku. Podávame k čerstvému chlebu alebo hriankam. Hodí sa takisto ako dip k mäsu.
Komentárov