Rímsky kmín, známy aj ako cumin alebo kumín, je obľúbené a široko používané korenie po celom svete. Jeho silná, zemitá a mierne horčicová chuť dodáva jedlám osobitý nádych a výraznosť. Rímsky kmín sa získava zo semien rastliny patriacej do čeľade mrkvovitých, ktorá sa pestuje v teplých podmienkach v Ázii, Afrike a Stredomorí. Toto starobylé korenie má bohatú históriu a jeho použitie siaha do starovekých civilizácií ako Egypta, Grécka či Ríma.
Kardamón je korenie, ktoré pochádza z rastliny z čeľade zázvorníkovitých. Je to obľúbené korenie používané v mnohých svetových kuchyniach, najmä v indickej, arabskej a škandinávskej. Kardamón má silnú, jedinečnú vôňu a sladkú, pikantnú chuť. Používa sa pri príprave sladkých i slaných pokrmov, ako sú karí, pečivo, dezerty a nápoje.
Rozmarín je fascinujúca bylinka, ktorá nielen očarí svojou vôňou a chuťou, ale ponúka aj množstvo zdravotných benefitov. V našom článku sa pozrieme na históriu, pestovanie a využitie tejto výnimočnej rastliny. Poďte s nami objaviť tajomstvá rozmarínu, ktorý obohatí vašu kuchyňu, záhradu a život.
Senovka grécka (Trigonella foenum-graecum) je rastlina z čelade bôbovité. Prirodzene rastie v západnej Ázii a juhovýchodnej Európe. Senovka sa už oddávna používala ako liek a korenina. Latinský názov trigonella poukazuje na trojuholníkový tvar kvetov a foenum-graecum znamená grécke seno, čo sa vzťahuje k časom keď sa senovka využívala ako krmivo pre zvieratá.
Kurkuma je korenie, ktoré sa vyrába zo sušeného mletého koreňa kurkumovníka dlhého (Curcuma longa). Má teplú, horkú chuť a často sa používa na ochutenie alebo zafarbenie kari práškov, horčice, masla a syrov. Zároveň sa koreň kurkumy používa vo farmaceutckom priemysle na výrobu liekov.
Badián (Anízovec pravý, Illicium verum), známy aj pod názvom hviezdicový alebo čínsky aníz, sú plody vždyzeleného stromu podobného magnólii. Badián je svojím hviezdicovytím tvarom asi najdekoratívnejšia korenina. Súplodie badiánu má tvar 8 cípej hviezdy s priemerom do 3 cm, je tvrdé, červenohnedej farby.
Škorica je kôra stromu škoricovníka čínskeho (cinnamomum cassia), príbuzného vavrínu. Pôvodne sa vyskytovala v severnej Barme (Mjanmarsko) a v oblasti Ásamu, najsevernejšieho štátu Indie. V súčasnosti sú hlavnými producetami škoricovej kôry Vietnam a Čína.
Koriander (Coriandrum sativum) pochádza pôvodne zo Stredomoria a západnej Ázie. Dnes je pestovanie rozšírené do celého sveta. Čerstvé listy sú nenahraditeľné v ázijskej kuchyni, v thajskej kuchyni sa využíva dlhý, tenký koreň. Na strednom východe a v Indii sa používa koreň a semená. Sušené semená sú základom pre mnohékoreninových zmesí, karí a masaly.
Čierne korenie je tropická popínavá rastlina, má srdcovité tmavozelené listy. Jeho materská zem je India. Jeho cenu spoznali Angličania počas kolonizácie Indie, ktorí vo veľkom čiernym korením zásobovali Európu. V súčasnosti je jeho pestovanie rozšírené do takmer všetkých tropických zemí. Plody v strapcoch sa zbierajú v rôznom stupni zrelosti.
Zázvor je podzemok rastliny pripomínajúcej malý bambus. Zázvor sa používa už viac ako 3000 rokov a je jednou z najdôležitejších korenín. Pôvodnou domovinou zázvoru je Čína a India ale v súčasnosti sa jeho pestovanie rozšírilo do celého sveta. Za svoju ostrú chuť vďačí látkam gingerol a kapsaicín.