Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ako inak, začneme správnou výživou. Špeciálna diéta na celulitídu neexistuje. Jednostranná môže byť zdraviu škodlivá. Je nutné dodržiavať denný pitný režim (vypiť 2-3 litre tekutín), vhodná je minerálna voda bez obsahu sodíka, bylinkové čaje. Strava by mala obsahovať veľa zeleniny, ovocia, celozrnné potraviny. Je vhodné vyhnúť sa alkoholu najmä v kombinácii s cukrom (aperitívy). Jesť biele mäso, hydinové namiesto bravčového.

Dodržiavať pokoj pri jedle, dlho prežúvať. Nejesť smotanové omáčky a dodržiavať neslanú diétu. Soľ viaže v tele vodu. Prestať fajčiť. Nikotín spôsobuje zúženie ciev a tým znižuje prísun kyslíka k bunkám. V celulitickom tukovom tkanive sa zhoršuje metabolizmus. Nepoužívať antidiruetiká. Najúčinnejšie je hrozno, najmä jeho zrniečka.


Pohyb - každá pohybová činnosť svalov spotrebuje energiu získanú z potravy a znižuje tak možnosť premeny živín na tukové tkanivo. Pohyb zvyšuje obeh krvi aktiváciou srdcokrvných a lymfatických ciev a zabezpečuje tak odsun odpadových látok - metabolitov. Doporučuje sa: turistika, beh, jazda na bicykli, plávanie, tanec, jazda na koni~ korčuľovanie a špeciálna gymnastika, masáže kefou a froté osuškou, skákanie cez švihadlo. Najúčinnejšia je každodenná lymfodrenáž, ktorými rozrušujeme sfibrotizované tkanivo a zabezpečujeme odsun odpadových látok lymfatickými cestami. V dôsledku nedostatku pohybu sa tkanivový mok usadzuje v tukovom tkanive a sním i veľa toxických látok. Málo účinné a často škodlivé sú rôzne vibračné prístroje, magnetoterapia~ bankovanie, vacupres ~ vákuová masáž. Doporučujú sa škoricové zábaly.

Krémovanie - väčší účinok má mechanický masážny efekt, ktorý pôsobí pri vtieraní krému do kože. Akýkoľvek krém má až druhoradý význam. Celulitída sa nedá odstrániť žiadnymi masťami. Vhodné sú očistné kúpele a najmä sprchovanie striedavo teplou a studenou vodou a podvodná masáž prúdom vody od špičiek nôh ku kÍbom. Ked' už krém tak Celazene krém, ktorý obsahuje výťažok z hroznových zrniečok. Pozor na mastné krémy, zvyšujú celulitídu!!!

Saunovanie - spôsobuje vhodné zaťaženie ciev pod povrchom kože. Účinné je po prvom pobyte v saune vykonať zábalovú kúru bylinkovými masťami, zabandážovať a opäť sa vypotiť v saune. Teplo a pevný zábal rozvolnia spojenie tukových buniek a priestory medzi nimi a tak napomôžu k odvádzaniu zfibrotizovanej lymfy. Na záver saunovania je vhodná studená sprcha, lymfodrenáž ručná alebo masáž v kombinácii s lymfo hmatmi.

Škótske streky - v rámci vodoliečby, striedanie teplej vody so studenou, čo zrýchľuje prietok lymfy.

Kúpanie v mori najmä v príbojových vlnách - masážny účinok nárazov vĺn je veľmi účinný.

Jazda na bicykli - striedavé zapájanie sedacích svalov i končatín, k zlepšeniu svalovej pumpy na lymfatický tok.. Beh i zjazd na lyžiach - k zlepšeniu svalovej pumpy, pozor na prechladnutie sedacích. svalov a stehien.

Liposukcia - ide o chirurgický úkon, keď pri malých rezných rankách sa odsáva v podkoží tukové tkanivo. Operované plochy sa denne masírujú valčekovaním cez obväz ¬návlek. Liposukcia je ideálna metóda na zbavenie sa tukových podušiek, na tých partiách tela" ktorých sa nedokážu zbaviť inými metódami. Keďže celulitis je zdÍhavý proces, tak i jej zamedzenie a zmenšenie je vlastne celoživotnou záležitosťou. Zrušiť hormonálnu antikoncepciu, prestať fajčiť, teplo sa obliekať, zmeniť sedavé zamestnanie, zrušiť sedenie pri televízii a denné aspoň hodinu sa venovať pohybovej aktivite, turistike a cvičeniu.

Oblečenie - na oblasť brucha, bokov a stehien používať veľmi tesné nohavice a kompresívne pančuchy. V tomto oblečení tieto postihnuté partie zaťažiť cvičením.( turistika, beh, bicykel, korčulovanie). Na výraznú celulitídu je vhodné bandážovanie príslušných partií.

Fajčenie - spôsobuje zúženie ciev, čo v konečnom dôsledku pri zúžení Iymfatických ciev tak isto bráni odtoku Iymfy z podkožia. V boji proti celulitíde je potrebné vyvarovať sa používaniu hormonálnej antikoncepcie. Užívanie hormonálnych antikoncepčných preparátov spôsobuje v ženskom organizme pretrvávajúci stav, akoby bola žena stále tehotná a vieme, že v tomto stave ženský organizmus naberá väčšie množstvo tukových energetických zásob. Celulitída sa obmedzuje na určité časti tela, ako sú stehná a gluteálna oblasť, teda zadok, brucho a boky. Je to progresívny, rozvíjajúci sa proces, ktorý postihuje niekedy aj štíhle osoby.

Dôležité rady z prírodného liečiteľstva

Koža je vodotesná bariéra, ktorú zaisťuje vonkajšia vrstva kože – epidermis. Druhou strednou vrstvou kože je zamša- derma, pravá koža. Je bohatá na krvné a lymfatické cievy,nervy a mazové a potné žľazy. Tvoria ju vlákna kalogénu. Je to najpevnejší proteín, najdôležitejšia bielkovina ľudského organizmu, ktorá dodáva koži pevnosť a pružnosť Pri chorobách kože, kožné bunky postupne strácajú kolagén. Zmenšuje sa a spomaľuje sa ich hydratácia a metabolizmus. Stráca sa voda, ktorá je vo väzive viazaná kolagénovými vlákninami. Kožné bunky tak ochabujú a odumierajú. Tento proces sa u žien urýchľuje po menopauze a tiež výrazným opaľovaním. V staršom organizme kolagénové vlákna postupne tvrdnú a nedokážu v sebe udržať vodu, Koža je suchšia, vráskavejšia a spolu s úbytkom kolagénu stráca napätie a pružnosť.

Kolagén – obsiahnutý v géloch je prírodný , ktorý sa získava z koží kaprovitých rýb. Tieto gély majú výrazné hydratačné vlastnosti a po vykonanej lymfodrenáži a aplikácii tohto gélu sa stáva pokožka jemnejšia, lepšie sa napína, vyhladia sa jemné vrásky. Nesmú sa používať krémy s obsahom tukových zložiek. Pri celulitíde pozor na krémy!!! -

Konzumácia – viac rýb a hydiny, raz za týždeň kus pečene, Aby organizmus mohol vytvárať dostatok kolagénu, potrebuje veľa vitamínu C, zinku a medi. Konzumovať preto denne ovocie, najlepsšie kivi a citróny. Meď a zinok sa nachádzajú predovšetkým v musli, hrachu, fazuli, šošovici, pivných kvasinkách a zinok hlavne v jadierkach tekvice.

V niektorých špecializovaných predajniach už dostať výťažok z morských rias agar-agar. Odbúrava tuky a toxíny z tela. Mali by ho piť najmä ľudia, ktorí majú problémy nielen s obezitou, ale hlavne s celulitídou. Menší účinok, ale tie isté služby nám poskytne ananás, grapy.

Čaj proti celulitíde:

Liečivý účinok má petržlen. 1 lyžica petržlenovej vňate a koreňa, necháme 5 minút lúhovať vo vriacej vode a potom precedíme. Vypiť denne aspoň 1 šálku, užívať max. 2-týždne.

Nesmú ho piť chorí na obličky a tehotné ženy.

Masážne oleje

Dve kvapky rozmarínového éterického oleja, dve kvapky pomarančovej alebo grapefruitovej silice, kvapku škoricovej silice (najprv treba vyskúšať reakciu na pokožke, nedávať viac kvapiek), za hrsť brečtanových listov a 200 ml oleja z pšeničných klíčkov, dostať ho v špecializovaných predajniach so zdravou výživou

Postup: Brečtanové listy zalejeme olejom a necháme na teplom tmavom mieste dva týždne stáť. Scedíme, listy poriadne vytlačíme a napokon pridáme éterické oleje, ak nemáme všetky, použijeme tie, ktoré sú k dispozícii.

Použitie: Olej denne vtierame, najlepšie po horúcej sprche alebo saune. Potom necháme asi 30 minút pôsobiť.

Z Komonice lekárskej (Melilotus officinalis L) ; si urobíme olej, že do 40g.olivoveho oleja Virgin extra dáme 20g čerstvej kvitnúcej vňate. Mierne zahrejeme ,nie viac ako na teplotu tela. Pozor aby sa teplota nezvýšila, hlavne oleja by sa neznehodnotil. Mažeme tým postihnuté miesta celulitídou.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny