Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Je po Vianočných sviatkoch a zisťujem, že veľa zákazníkov sa začína zaoberať chudnutím. Ešte počas minulého roka som preposielal rady na chudnutie, keďže sa mi podarilo schudnúť za 6 mesiacoch 30 kilá. Inokedy som nabral jojo efekt a mal som po každom chudnutí ešte väčšie kilá. Tentokrát po sviatkoch mi to robí len 12%, čo sa dá celkom rýchlo zvládnuť. Urobil som skrátenú verziu ako sa zdravo stravovať, ale vylepšil som ju o stravovanie podľa krvných skupín.

Dostala sa mi knižka od autorky myslím Mičudovej, kde popisuje stravovanie na chudnutie v 28 dennom cykle, čo je diéta silne zásaditá. bohužiaľ je tam veľa až škodlivých nepresností. čo si môžete overiť pri stravovaní podľa krvných skupín. Mám zákazníčku, ktorá sa prísne týchto rád držala, až jej prichádzalo špatne hlavne z tráviaceho systému. Má krvnú skupinu 0, orechy jej bielkovinový deficit nevyriešia. Táto pani musí mať pri zásaditom stravovaní aj mäsovú zložku potravy.


Ľudia s krvnou skupinou 0, musia mať mierne prekyslenie organizmu najmä vo svaloch, lebo potom viac trpia bolesťami. Ďalej pre túto krvnú skupinu sa nedoporučuje zásadne hrbozrné pečivo. Pri ďalšom porovnaní zistíte, aké rozdiely môžu vznikať pri určitých diétách podľa krvných skupín a že niektorí ľudia pri rovnakej snahe nemôžu akosi schudnúť, kým iným sa to cielene darí.

Krvná skupina „ 0 „ mäsožravci

Je to najstaršia krvná skupina a vyvinula sa pred 40 000 rokmi. (Cromagnonský ) jeho starší vrstevník, človek neandertálsky, žil v poslednej dobe ľadovej v tundroch a lesoch. Asi pred 30 000 rokmi jeho stopy v európskom priestore sa stratili. Cromagnonskí ľudia boli šikovní lovci, vedeli už zhotovovať pracovné nástroje a zbrane ( oštepy, kyjaky, kópie), živili sa mäsom a ich hlavným zdrojom boli živočíšne bielkoviny.Vytvárali sa podstatné znaky tráviaceho sytému krvnej skupiny 0. Asi pred 20 000 rokmi prišli do Európy. Až tu sa postupne menili stravovacie návyky, keďže stav zveri sa znížil a nemohli sa živiť len lovom. Začali jesť , čo dokázali stráviť ako orechy, plody, hmyz, korienky , drobné zvieratá, ryby. Krvnú skupinu 0, má v európskych končinách približne 38 – 40% obyvateľstva.

Krvná skupina „ A „ vegetariáni

Táto skupina sa objavila ako druhá a to v mladšej dobe kamennej ( pred 25 000 až 15 000 rokmi ), pravdepodobne v Ázii alebo na Strednom východe. Títo ľudia už boli usadení, žili v poľnohospodárskych spoločenstvách. Boli potravinovo sebestační, pretože sa naučili pestovať obilie, venovali sa ovocinárstvu, chovali dobytok a drobné zvieratá ( sliepky, husy, kačky) Konzumácia mäsa celkom ustúpila potrave rastlinného pôvodu. Radikálna zmena sa prejavila v tráviacom trakte a imunitnom systéme. Jednoduchý tráviaci systém lovca a zberača plodov sa prispôsobil novej prevažne vegetariánskej strave. Gény krvnej skupiny A sa napokon dostali cez Áziu a predný východ do Európy. Tráviaci trakt pozvoľna strácal schopnosť spracovávať mäsitú neupravenú stravu. Krvná skupina A je najviac zastúpená v západnej Európe (43 až 45% hlavne v Nemecku) . Majú dobrú znášanlivosť prevažne rastlinnej stravy.

Krvná skupina „ B „ všežravci

Vznikla asi pred 15 000 až 10 000 rokmi v oblasti západných Himalájí. Títo ľudia sa šírili po východnej Afrike, Európe, Ázií , v severnej a strednej Amerike. Živili sa chovom dobytka, veľmi dôležitou zložkou potravy boli mliečne a roľnícke potravinové produkty. Vo všeobecnosti sa krvná skupina B spája s kultúrami ktoré konzumujú väčšie množstvo fermentovaných mliečnych výrobkov. Hlavne nástupom Mongolov sa spája so vznikom dvoch krvných skupín B. Jedna skupina sa usadila na juhu a východe kontinentu a zaoberala sa poľnohospodárstvom, druhá nomádska a bojová skupina prenikla až do Európy a prevažne sa živila hlavne mäsom a obilím. Zhruba každý desiaty obyvateľ západnej a východnej Európy má krvnú skupinu B .

Krvná skupina „ AB „ moderní všežravci

Je to najmladšia zo všetkých krvných skupín. A vyskytuje sa veľmi zriedkavo. Tento typ krvnej skupiny je starý iba 1000 až 1200 rokov a má ju len okolo 5% ľudí. Je výsledkom miešania ľudí s krvnou skupinou A a B., napríklad Kaukazcov s krvnou skupinou A a Mongolov s krvnou skupinou B. Majú najsilnejší imunitný sytém a je schopný vytvárať špecifické protilátky voči väčšine bakteriálnym pôvodcom chorôb, zriedkakedy trpia alergiami a autoimunitnými chorobami. Na druhej strane sú viac ohrození určitými druhmi rakoviny. Značne chúlostivé majú aj tráviace ústrejenstvo. Keďže títo ľudia zjednocujú vlastnosti krvnej skupiny A a B, prichádza do úvahy vyrovnaná zmiešaná strava.

Ph faktor – ( Rhesus faktor)

Pri výberu potravín Rhesus faktor je nepodstatný. (asi 85% ľudí má Rh faktor pozitívny, iba 15% ľudí má Rh negatívny. Rh faktor sa spája ako krvný antigén pri profylaxií. U matky a novorodenca hlavne pri dokazovaní ocovstva. Za pôvodcu znášanlivosti, neznášanlivosti určitých druhov potravín sú lektíny (bielkovinové zlúčeniny) , ktorých úlohou je spájať sa s inými organizmami. Sú akýmsi superlepidlami, ktoré využívajú obranné látky v tele, tiež baktérie, vírusy, parazity aby sa naviazali na iné živé organizmy.

Lektíny sú účinné dvojakým spôsobom, prospievajú nám napr. v žlčovode a v pečeni, kde pomáhajú zachytiť pôvodcu chorôb a naopak nám škodia ak využívajú vírusy alebo baktérie proti určitej krvnej skupine. Nás by mali zaujímať lektíny, ktoré sa dostanú do organizmu stravou a neznášajú sa s niektorými typmi krvi. Lektíny môžu byť zodpovedné za zápal črevnej sliznice, ochorenia pečene, oslabené obličky atd. Lektíny pomáhajú odhaľovať choroby.

Lektíny krvnej skupiny A – znechutia mlieko

Napríklad mlieko je potravinový antigén krvnej skupiny A. Lektíny v mlieku môžu nerušene prejisť žalúdkom, pretože žalúdočná kyselina si s týmto superlepidlom nedá rady. Ale v tráviacom trakte spôsobia silné zápaly črevnej sliznice. Pred útokom týchto lektínov nie je uchránené ani nervové tkanivo. Dôležité je dávať pozor na potraviny obsahujúce lektíny, ktoré sa neznášajú s určitou krvnou skupinou. Prakticky nie je možné lektíny zo stravy vylúčiť. Z rozboru moči sa dá zistiť, ktoré potraviny človeku neprospievajú.

Na zistenie neznášanlivosi určitej potravy sa používa jednoduchý močový test, ktorým sa dá odmerať stupeň rozkladu potravy (hnitia) v čreve. Ak pečeň a črevo nespracujú dostatočne čiastočky bielkovín, ktoré sa stávajú jedovatými o to intenzívnejšie sa test moču sfarbuje do modra. Na jeho základe sa dá zistiť, či určitá potravina otravuje organizmus.

Tak napr. pri konzumácií celozrnného chleba u ľudí s krvnou skupinou 0 sa u iných krvných skupín prítomnosť indikátu v moči neukazuje, práve u skupiny 0 ukazuje vysoký obsah jedov ako keby ste zjedli 90-násobné množstvo pečiva. Pre túto krvnú skupinu sa neodporúča konzumovať žiadne pšeničné výrobky (obsahujú lepok) - napr. fazuľa zase škodí pre krvnú skupinu A, zatiaľ čo pre skupinu B a 0 neškodí. Rovnako na tom sú rajčiaky, baklažány a zemiaky. Predpokladá sa že lektíny v týchto lulkovitých zeleninách sú zodpovedné za zápalové ochorenia kĺbov, ako je napr. reumatická artritída.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny