Výroba čerstvého kravského syra

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 


Ingrediencie

čerstvé mlieko
syridlo
chlorid vápenatý (môžeme vynechať)
smotanová kultúra (môžeme vynechať)

Alergény

Mlieko

Čas prípravy

2 hodiny

Už dlhšie som sa zaoberal myšlienkou vyrobiť si vlastný čerstvý syr. Napokon vo mne pred pár dňami dozrelo rozhodnutie, sadol som za počítač a vygúglil syrárske potreby. Neváhal som a rovno som kúpil základný syrársky balíček obsahujúci syridlo, chlorid vápenatý, smotanovú kultúru, syrársku gázu, teplomer a syrársku formu - aj s s dopravou za necelých 16 EUR.

Postup pri výrobe čerstvého syra v domácich podmienkach.

Čo budeme potrebovať?

  • nerezový hrniec
  • čerstvé kravské mlieko - ja som použil 4l
  • teplomer
  • syridlo - zrazí mlieko a vytvorí syreninu
  • syrársku plachu alebo formu
  • chlorid vápenatý - nie je nevyhnutný, zlepšuje kvalitu syreniny
  • smotanovú kultúru - nie je nevyhnutná, očkuje sa s ňou mlieko

Príprava mlieka na syrenie

Množstvo mlieka


Na výrobu 1 kg čerstvého kravského syra potrebujeme 6-8 l mlieka. Ja som pre svoju prvotinu použil 4 l mlieka, nakoľko som bol limitovaný veľkosťou hrnca.

Pasterizácia

Čerstvé mlieko je vhodné pasterizovať. Mlieko z obchodu už pasterizované je, ale treba ho obohatiť smotanou (približne 5dc smotany na 5 l mlieka) aby sa jeho vlastnosti priblížili čerstvému mlieku - obsah tuku viac ako 4%. Ja som pasterizoval pri teplote 60-65 stupňov po dobu 25 minút.

Očkovanie mlieka

Na získane lepšej výťažnosti a kvality syreniny sa odporúča pridať po pasterizácii do mlieka chlorid vápenatý CaCl2. Na 4 litre mlieka som pridal niečo menej ak 2ml. 

Syrenie mlieka

Mlieko po pasterizácii treba ochladiť na teplotu 30-35 stupňov. Ako syridlo som použil FORMASE 220TL - podľa návodu som na 4 l mlieka som dal 2 ml syridla, ktoré som rozpustil v 50 ml prevarenej vlažnej vody. Vodu so syridlom som nalial do mlieka (30-35 st.). Jemne premiešame a hrniec s mliekom zakryjeme pokrievkou. Necháme 40 minút oddychovať. Počas tejto doby by teplota nemala klesnúť pod 30 st (čiže podľa potreby ešte trochu prihrejte alebo hrniec ponorte do teplej vody).

Spracovanie syreniny

Po 40 minútach som syreninu nakrájal nožom na štvorčeky 2 x 2 cm a nechal ešte 10 minút odstáť. Po 10 minútach keď vystúpila z rezov srvátka som syreninu premiešal metličkou na šľahanie a vytvoril hrudky o veľkosti fazule. Necháme postáť ďalších 15 - 20 minút. Syrenina klesne na dno hrnca. Potom zlejeme srvátku a syreninu precedíme cez sitko a vložíme do syrárskej plachty, urobíme balíček ktorý zavesíme a necháme voľne odkvapkávať srvátku 12-24 hod. pri izbovej teplote. Syreninu môžeme podľa chuti prisoliť alebo pridať sušené bylinky.

Po odkvapkaní máme pripravený chutný čerstvý syr. Skladujeme v chladničke. 

Fotorecept

Mlieko dáme do hrnca a zahrievame na potrebnú teplotu
Pasterizujeme. Ochladíme na 35st. Pridáme syridlo.
Po 40 min vznikne hustá syrenina.
Syreninu nakrájame nožom na štvorčeky. Necháme ešte 10 min stáť.
Z rezov začne vystupovať srvátka
Syreninu premiešať metličkou, vytvoriť hrudky o veľkosti fazule.
Necháme postáť ďalších 15 - 20 min. Syrenina klesne na dno hrnca.
Zlejeme srvátku a syreninu precedíme cez sitko
Syreninu vložíme do syrárskej plachty
Syrenina v syrárskej plachte
Syrenina v syrárskej plachte.
Urobíme balíček ktorý zavesíme a necháme voľne odkvapkávať srvátku 12-24 hod
A máme to. Hotový domáci čerstvý syr. Chuť na nezaplatenie :)

Komentárov  

0
Prosim vas poradte mi čo urobyt ked robym hrudku a mlieko sa mi nezrazilo moc dakujem
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Som rád, že Vám to vyšlo. Ono to nie je také komplikované ako sa to píše v návodoch. Dokonca sa dá čerstvý syr urobiť aj bez syrárskej plachty alebo syrárskych nádob. Stačí len umelohmotné sito. Takže v podstate čo človek potrebuje je mlieko, syridlo, teplomer a bežné kuchynské náradie.
Odpovedať Odpovedať citáciou
0
Vyšlo mi to presne podľa vášho receptu, mám aj tú sadu, len návod tam je zložitý, takto to ide súper. Dik.
Odpovedať Odpovedať citáciou

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny