Už dlhšie som sa zaoberal myšlienkou vyrobiť si vlastný čerstvý syr. Napokon vo mne pred pár dňami dozrelo rozhodnutie, sadol som za počítač a vygúglil syrárske potreby. Neváhal som a rovno som kúpil základný syrársky balíček obsahujúci syridlo, chlorid vápenatý, smotanovú kultúru, syrársku gázu, teplomer a syrársku formu - aj s s dopravou za necelých 16 EUR.
Množstvo mlieka
Na výrobu 1 kg čerstvého kravského syra potrebujeme 6-8 l mlieka. Ja som pre svoju prvotinu použil 4 l mlieka, nakoľko som bol limitovaný veľkosťou hrnca.
Pasterizácia
Čerstvé mlieko je vhodné pasterizovať. Mlieko z obchodu už pasterizované je, ale treba ho obohatiť smotanou (približne 5dc smotany na 5 l mlieka) aby sa jeho vlastnosti priblížili čerstvému mlieku - obsah tuku viac ako 4%. Ja som pasterizoval pri teplote 60-65 stupňov po dobu 25 minút.
Očkovanie mlieka
Na získane lepšej výťažnosti a kvality syreniny sa odporúča pridať po pasterizácii do mlieka chlorid vápenatý CaCl2. Na 4 litre mlieka som pridal niečo menej ak 2ml.
Mlieko po pasterizácii treba ochladiť na teplotu 30-35 stupňov. Ako syridlo som použil FORMASE 220TL - podľa návodu som na 4 l mlieka som dal 2 ml syridla, ktoré som rozpustil v 50 ml prevarenej vlažnej vody. Vodu so syridlom som nalial do mlieka (30-35 st.). Jemne premiešame a hrniec s mliekom zakryjeme pokrievkou. Necháme 40 minút oddychovať. Počas tejto doby by teplota nemala klesnúť pod 30 st (čiže podľa potreby ešte trochu prihrejte alebo hrniec ponorte do teplej vody).
Po 40 minútach som syreninu nakrájal nožom na štvorčeky 2 x 2 cm a nechal ešte 10 minút odstáť. Po 10 minútach keď vystúpila z rezov srvátka som syreninu premiešal metličkou na šľahanie a vytvoril hrudky o veľkosti fazule. Necháme postáť ďalších 15 - 20 minút. Syrenina klesne na dno hrnca. Potom zlejeme srvátku a syreninu precedíme cez sitko a vložíme do syrárskej plachty, urobíme balíček ktorý zavesíme a necháme voľne odkvapkávať srvátku 12-24 hod. pri izbovej teplote. Syreninu môžeme podľa chuti prisoliť alebo pridať sušené bylinky.
Po odkvapkaní máme pripravený chutný čerstvý syr. Skladujeme v chladničke.
Komentárov