Ako doma vyrobiť camembert alebo hermelín

0
0
0
s2smodern

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 


Ingrediencie

surové kravské mlieko
formy na odkvapkanie syreniny
syridlo
chlorid vápenatý
camembertskú kultúru
smotanovú kultúru na zaočkovanie
soľ alebo slaný roztok

Alergény

Mlieko

Čas prípravy

2 hodiny

Syry camembertského typu s bielou plesňou sú obľúbené po celom svete. Aj keď sa to nezdá, ale ich výroba v domácich podmienkach je pomerne jednoduchá. A je dosť pravdepodobné, že chutiť Vám bude viac ako ten kupovaný.

Čo budeme potrebovať k výrobe camembertu

  • surové kravské mlieko
  • formy na odkvapkanie syreniny
  • syridlo
  • chlorid vápenatý - nie je nevyhnutný
  • camembertskú kultúru
  • smotanovú kultúru na zaočkovanie (môžeme použiť zakysanku, pozor - nie acidofilné mlieko)
  • soľ alebo slaný rotok (nasýtený)

Postup výroby camembertu

Samotná výroba syra je jednoduchá. Ak chcete vyrobiť syr z pasterizovaného mlieka, mlieko pasterizujte pri teplote Mlieko v hrnci zahrejeme na 35-40°C a zaočkujeme smotanovou kultúrou. Ja som zaočkoval asi 1 deci zakysanky. Na zlepšenie kvality a výťažnosti mlieka pridáme chlorid vápenatý (dávkovanie podľa návodu). Na vytvorenie bielej plesne pridáme camembertskú kultúru (penicilium camemberti) - ja som pridal Laktofloru od firmy MILCOM (kúpené v eshope, dávkovanie podľa návodu).


Pridáme syridlo. Ako syridlo som použil FORMASE 220TL (dávkovanie podľa návodu). Jemne premiešame a necháme odstáť asi 40 minút. Syreninu nakrájame nožom na štvorčeky 2 x 2 cm a nechal ešte 10 minút odstáť. Po 10 minútach keď vystúpila z rezov srvátka som syreninu premiešal metličkou na šľahanie a vytvoril hrudky o veľkosti fazule. Necháme postáť ďalších 15 - 20 minút. Syrenina klesne na dno hrnca. Potom zlejeme srvátku a syreninu plníme naberačkou do syrárskych formičiek. Podrobný návod s obrázkami na prípravu syreniny nájdete v tomto článku.

Necháme odkvapkávať srvátku, syr vo formičkách je potrebné otáčať (prvé otočenie po 15 minútach, druhé po hodine a potom každé 4 hodiny). Po 24 hodinách syr vyberieme z formy a syr naslolíme. Máme 2 možnosti: 1) syr vložíme do nasýteného slaného roztoku (na asi 30 minút) alebo 2) na jednu stranu syra pridáme pol lyžičky soli a prstami rozotrieme, aj po bokoch. To isté zopakujeme s druhou stranou syra.

Takto upravený syr položíme na drevenú podložku a pri izbovej teplote necháme obschnúť z jednej aj z druhej strany (spolu asi 4 hodiny). Potom syr preložíme do plastového boxu a položíme ho na drevené špajdle (aby mohol zospodu prúdiť vzduch). Krabicu uzavrieme odložíme na chladné miesto s teplotou 10-15°C (špajza). Vlhkosť vzduchu by mala byť 90-95%. Vlhkosť v boxe môžeme zvýšiť tak, že tam pridáme nádobku s vodou. Biela pleseň sa začne robiť po niekoľkých dňoch. Syr každý deň obraciame a necháme zrieť v boxe 3-4 týždne. Syr zrie o krajov do stredu. Syr by mal byť dozretý ak je mäkký pri stlačení v strede.

Fotorecept

Syrenina odkvapkáva vo formičke (táto je po domácky vyrobená). Syr otáčame.
Z 3 litrov mlieka som pripravil takéto 3 kúsky
Takto vyzerá syr po vyklopení zo syrárskej formy
Syry vložíme do plastového boxu na špajdle. A prikryjeme vrchnákom. Dáme na chla...
Asi po týždni sa na syre začala tvoriť biela pleseň
Hotový domáci camembert
Domáci camembert
Fantastická chuť
Domáci camembert

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny