Zázvor (ďumbier lekársky)

0
0
0
s2smodern

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Chuťové vlastnosti

Čerstvý zázvor má osviežujúcu vôňu s drevitým nádychom a sladkastým citrusovým podfarbením. Chuť je ostrá a kyslastá.
Sušený zázvor je menej aromatický, má teplú korenistú vôňu. Chuť je ostrá a pikantná.


Krajina pôvodu: Čína, India

Používané časti: čerstvý koreň, sušený koreň

Zázvor je podzemok rastliny pripomínajúcej malý bambus. Zázvor sa používa už viac ako 3000 rokov a je jednou z najdôležitejších korenín. Pôvodnou domovinou zázvoru je Čína a India ale v súčasnosti sa jeho pestovanie rozšírilo do celého sveta. Za svoju ostrú chuť vďačí látkam gingerol a kapsaicín.

Čerstvý vs sušený

Väčšinou sa zázvor používa čerstvý ale nájdeme ho aj v sušenej podobe, väčšinou pomletý. Mletý zázvor ale stráca svoju ostrú a výraznú chuť a nie je ním možné nahradiť čerstvý zázvor.

Použitie zázvoru


Zázvor našiel široké uplatnenie nielen v kuchyni ale aj v lekárstve a fytoterapii. Zázvor je výborný antioxidant, obsahuje antiseptické a antibiotické látky. Vo veľkej obľube je zázvorový čaj, pivo, kandizovaný zázvor, sušienky, zázvorová limonáda. Zázvoru by sa mali vyhnúť diabetici a ľudia so žalúdočnými a dvanástorníkovými vredmi.

Zázvor podporuje lepšie trávenie, zvyšuje chuť do jedla. Pôsobí priaznivo pri nevoľnostiach (aj pri nevoľnostiach z cestovania).

Čaj proti nachladnutiu

Zázvor sa používa pri chrípke a nachladnutí. Počas jesenných mesiacov je vhodné piť zázvorový čaj preventívne Keď hovorím o čaji myslím tým samozrejme čaj z čerstvého zázvoru, nie kupovaný sušený zázvor v nálevových vreckách :)

Zázvorová limonáda

Počas horúcich letných dní je veľmi osviežujúca zázvorová limonáda, ktorú si viete rýchlo pripraviť. Kus zázvoru (2-3 cm) ošúpeme, nastrúhame najemno. Dáme do džbánu, podľa chuti pridáme 2-3 citróny, prípadne limetky, pridáme cukor (najlepšie hnedý) a mätové lístky, zalejeme 2 litrami vody alebo minerálkou.

Pestovanie zázvoru v domácich podmienkach

Zázvor je pomerne ľahké pestovať aj doma. Vyberieme koreň kde sa nachádzajú očká. Koreň dáme napučať na 2-3 dni do vody. Potom zasadíme do kvetináča do ľahšej humusovitej pôdy. So zálievkou opatrne, trvalé premokrenie spôsobí hnitie koreňa. Držíme v teple a svetle. Po 2-3 týždňoch vyklíči, vyrasttie nadzemná časť. Po uschnutí listov je čas na zber úrody.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny