Koriander (Coriandrum sativum) pochádza pôvodne zo Stredomoria a západnej Ázie. Dnes je pestovanie rozšírené do celého sveta. Čerstvé listy sú nenahraditeľné v ázijskej kuchyni, v thajskej kuchyni sa využíva dlhý, tenký koreň. Na strednom východe a v Indii sa používa koreň a semená. Sušené semená sú základom pre mnohékoreninových zmesí, karí a masaly.
Koriander siaty je jednoročná bylina, ktorá sa ľahko pestuje zo semena aj v našich zemepisných šírkach. Poterbuje teplé a slnečné miesto. Koriandru sa zvykne hovoriť aj ako "čínsky petržlen".
Čerstvé listy koriandra sa používajú pred koncom varenia nakoľko vysoká teplota ničí jeho chuť. Čerstvé korene sa v Thajsku zvyknú používať na prípravu karí pást. V Indii je súčasťou čatní. Ako vhodné kombinácie k čerstvému koriandru je bazalka, čili, kôpor, galgán, zázvor, cesnak, petržlen, mäta.
Čerstvé listy koriandra sa používajú na ochutenie hotových pokrmov (ako u nás čerstvá petržlenová vňať).
Pomleté sušené semená sú základom mnohých koreninových zmesí (harissa, masala...). Predtým ako koriander pomelieme je vhodné na zvýraznenie jeho chuti ho trochu nasucho opražiť na panvici. V Európe a Amerike koriander svoju jemnú chuť dodáva sladkokyslej nakladanej zelenine (uhorky, kápia...). Vhodné kombinácie sú čili, nové korenie, škorica, klinčeky, rímska rasca, fenikel, muškátový kvet a muškátový oriešok.