Badián (Anízovec pravý, Illicium verum), známy aj pod názvom hviezdicový alebo čínsky aníz, sú plody vždyzeleného stromu podobného magnólii. Badián je svojím hviezdicovytím tvarom asi najdekoratívnejšia korenina. Súplodie badiánu má tvar 8 cípej hviezdy s priemerom do 3 cm, je tvrdé, červenohnedej farby.
Domovom badiánu je Čína a Vietnam, kde sa oddávna používa nielen ako korenie ale aj pre svoje liečivé účinky. V súčasnosti je pestovanie rozšírené v Indii, Japonsku a Filipínach. V Európe sa badián používal od 17. storočia hlavne na ochucovanie likérov, sirupov.
Badián má pomerne intenzívnu chuť, preto ho treba používať s mierou. Na ochutenie omáčok, polievok ho môžeme nalámať na jednotlivé plody. Takisto sa badián zvykne podrviť v mažiari alebo pomlieť na elektrickom mlynčeku. Pomletý/rozdrvený badián treba spotrebovať čím skôr. Skladujeme ho v celku mimo priameho svetla, takto si svoje chuťové vlastnosti zachová až rok.
V čínskej kuchyni sa badián používa na ochutenie polievok, omáčok a marinád na dusené kuracie a bravčové. Je hlavnou zložkov čínskej koreninovej zmesy "päť korenín". Vo vietnamskej kuchyni sa používa na prípravu pomaly varených jedál a na prípravu známej polievky pho (hovädzia polievka z rezancami).
Vhodné kombinácie s koreninami: škorica, čili, koriander, fenikel, cesnak, zázvor, citrónová tráva, sójová omáčka, sečuánske korenie.
Badián má antibakteriálne a antimykotické účinky. Extrakt z badiánu sa používa proti plesňovým ochoreniam, pomáha pri premnožení candidy albicans. Nezanedbateľný je aj jeho antioxidačný účinok, ochraňuje ľudské bunky pred voľnými radikálmi. Extrakt z badiánu používame aj pri žalúdočných ťažkostiach, bolestiach brucha, nadúvaniu. Pôsobí priaznivo na dýchacie cesty, uľahčuje vykašliavanie. Lieči sa ním aj artritída a reumatizmus. Z badiánu sa zvykne vyrábať aj éterický olej, ktorý sa používa v aromaterapii a pri masážach.
2 hrste badiánových hviezdičiek zalejeme vodkou (môžeme aj ovocným destilátom ale vodka je chuťovo neutrálna). Dáme na niekoľko týždňov na chladné a tmavé miesto. Scedíme. Extrakt používame aj pri príprave anízového pečiva.
Čínskemu badiánu (Illicium verum) je príbuzný japonský badián (Illicium anisatum), ktorý je menší a je silne toxický, obsahujúci alkaloid anisatín spôsobujúci zápaly obličiek, močových ciest a tráviaceho traktu.