Badián

0
0
0
s2smodern
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Chuťové vlastnosti

Vôňa pripomína fenikel a aníz s ľahkým podtónom sladkého drievka.
Chuť je ostrá, sladká, po dojedení mierne trpká.


Krajina pôvodu: Čína, Vietnam. V súčasnosti rozšírený: India, Filipíny, Japonsko.

Používané časti: plod

Badián (Anízovec pravý, Illicium verum), známy aj pod názvom hviezdicový alebo čínsky aníz, sú plody vždyzeleného stromu podobného magnólii. Badián je svojím hviezdicovytím tvarom asi najdekoratívnejšia korenina. Súplodie badiánu má tvar 8 cípej hviezdy s priemerom do 3 cm, je tvrdé, červenohnedej farby.

Domovom badiánu je Čína a Vietnam, kde sa oddávna používa nielen ako korenie ale aj pre svoje liečivé účinky. V súčasnosti je pestovanie rozšírené v Indii, Japonsku a Filipínach. V Európe sa badián používal od 17. storočia hlavne na ochucovanie likérov, sirupov.


Požitie v kuchyni

Badián má pomerne intenzívnu chuť, preto ho treba používať s mierou. Na ochutenie omáčok, polievok ho môžeme nalámať na jednotlivé plody. Takisto sa badián zvykne podrviť v mažiari alebo pomlieť na elektrickom mlynčeku. Pomletý/rozdrvený badián treba spotrebovať čím skôr. Skladujeme ho v celku mimo priameho svetla, takto si svoje chuťové vlastnosti zachová až rok.

V čínskej kuchyni sa badián používa na ochutenie polievok, omáčok a marinád na dusené kuracie a bravčové. Je hlavnou zložkov čínskej koreninovej zmesy "päť korenín". Vo vietnamskej kuchyni sa používa na prípravu pomaly varených jedál a na prípravu známej polievky pho (hovädzia polievka z rezancami).

Vhodné kombinácie s koreninami: škorica, čili, koriander, fenikel, cesnak, zázvor, citrónová tráva, sójová omáčka, sečuánske korenie.

Učinky na zdravie

Badián má antibakteriálne a antimykotické účinky. Extrakt z badiánu sa používa proti plesňovým ochoreniam, pomáha pri premnožení candidy albicans. Nezanedbateľný je aj jeho antioxidačný účinok, ochraňuje ľudské bunky pred voľnými radikálmi. Extrakt z badiánu používame aj pri žalúdočných ťažkostiach, bolestiach brucha, nadúvaniu. Pôsobí priaznivo na dýchacie cesty, uľahčuje vykašliavanie. Lieči sa ním aj artritída a reumatizmus. Z badiánu sa zvykne vyrábať aj éterický olej, ktorý sa používa v aromaterapii a pri masážach.

Ako pripravíme extrakt z badiánu

2 hrste badiánových hviezdičiek zalejeme vodkou (môžeme aj ovocným destilátom ale vodka je chuťovo neutrálna). Dáme na niekoľko týždňov na chladné a tmavé miesto. Scedíme. Extrakt používame aj pri príprave anízového pečiva. 

Zaujímavosti

Čínskemu badiánu (Illicium verum) je príbuzný japonský badián (Illicium anisatum), ktorý je menší a je silne toxický, obsahujúci alkaloid anisatín spôsobujúci zápaly obličiek, močových ciest a tráviaceho traktu.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny