Čierne korenie

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Chuťové vlastnosti

Čierne korenie má príjemnú drevitú vôňu a štipľavú chuť.
Biele korenie je menej aromatické, chuť je ostrá so sladkastým nádychom.


Krajina pôvodu:
India


Používané časti:
semená

Čierne korenie je tropická popínavá rastlina, má srdcovité tmavozelené listy. Jeho materská zem je India. Jeho cenu spoznali Angličania počas kolonizácie Indie, ktorí vo veľkom čiernym korením zásobovali Európu. V súčasnosti je jeho pestovanie rozšírené do takmer všetkých tropických zemí. Plody v strapcoch sa zbierajú v rôznom stupni zrelosti.

Čierne korenie sa získava zberom nedozretých zelených bobúľ, ktoré sušením dostanú hnedočiernu farbu. Biele korenie sa získava z úplne dozretých červených bobúľ, z ktorých sa oddelí červená šupka. Následne sa biele bobule sušia. Nedozreté zelené bolbule naložené do octu alebo soľného nálevu sa nazývajú zelené korenie.


Farby korenia

Požitie v kuchyni

Celé korenie sa používa do polievok, mäsových vývarov a do omáčiek. Podrvené alebo pomleté sa používajú do suchých koreninových zmesí a marinád. Čierne korenie je takmer vždy je neoddeliteľnou zložkou koreninových zmesí (kari, masala...) východnej kuchyne.

Pre dlhšiu trvanlivosť je vhodné čierne korenie uchovávať v celku a vždy si ho čerstvo pomlieť mlynčekom. Korenie má tak veľmi dlhú niekoľkoročnú trvanlivosť. Mleté korenie má oveľa kratšiu trvanlivosť – približne 3 mesiace. Čierne korenie treba pridávať do varenia až nakoniec – varením sa stráca chuť a znižuje sa jeho prospešnosť.

Učinky na zdravie

Učinné látky: piperín - alkaloid, ktorý výrazne zvyšuje vstrebávanie a využívanie živín z potravy.

Čierne korenie je silný antioxidant, má protizápalové a antibakteriálne účinky. Upokojuje nervový systém, zmierňuje bolesti kĺbov, brušnej dutiny a priaznivo pôsobí pri migrénach. Má močopudné vlastnosti, upravuje stolicu, uvoľňuje nadúvanie. Pomáha pri kašli a hlienoch. Podporuje trávenie, tvorbu žlče, metabolické procesy v tele, prekrvenie. Znižuje teplotu.

Zvyšuje krvný tlak, ľudia s kardiovaskulárnymi problémami by ho mali konzumovať opatrne, rovnako by ho mali obmedziť aj tehotné ženy.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny