Senovka grécka (Trigonella foenum-graecum) je rastlina z čelade bôbovité. Prirodzene rastie v západnej Ázii a juhovýchodnej Európe. Senovka sa už oddávna používala ako liek a korenina. Latinský názov trigonella poukazuje na trojuholníkový tvar kvetov a foenum-graecum znamená grécke seno, čo sa vzťahuje k časom keď sa senovka využívala ako krmivo pre zvieratá.
V Čechách sa senovka nazýva pískavice. Semená senovky sú bohatým zdrojom bielkovín, minerálov a vitamínov.
Čerstvé listy aj semená senovky sa hojne využívajú v indickej vegetariánskej kuchyni. Čerstvé listy, zvané methi, sa zvyknú variť so zemiakmi, špenátom alebo ryžou. Listy sa tiež zvyknú rozotrieť a pridať do cesta, z ktorého sa pripravujú placky nán alebo čapátí.
Z naklíčených semien spolu s paradajkami a čiernymi olivami, ochutené octom a soľou pripravíte chutný šalát. Ak si chcete dať naklíčiť semená, čas namáčania je 12 hodín, doba klíčenia cca 5 dní. Držte v tme, semienka dajte na svetlo až posledný deň klíčenia.
Celé semená senovky majú horkú chuť. Rýchle opraženie nasucho zmierni prirodzenú horkosť semien a dodá im orieškovo karamelovú príchuť. Avšak pozor na príliž dlhé praženie, toto naopak výrazne zvýši horkosť.
V Arménsku a Turecku sa z pomletých semien senovky spolu s rozotretým cesnakom, čili a rímskym kmínom vyrába aromatická pasta nazývaná basturma (pastrima), ktorou sa potiera sušené hovädzie mäso. Takto pripravené mäso som si pripravil doma - neskutočná lahôdka. Recept nájdete tu.
Čerstvé listy sa nazývajú methi. Majú mierne horkú chuť. Rastlina s listami pripomína ďatelinu.
Používajú sa do šalátov, alebo len tak na voľné prežúvanie :)
Na klíčenie, na prípravu karí zmesi. 120g balenie. Kúpiť v eshope
Senovka je široko používaná pri alternatívnej liečbe mnohých ochorení.