Škorica

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Chuťové vlastnosti

Škorica má príjemnú sladkastú drevitú arómu. Chuť je mäkká a sladkastá.


Krajina pôvodu:
Mjanmarsko, severná India (Ásam). Najväčší producenti Vietnam a Čína.


Používané časti:
kôra

Škorica je kôra stromu škoricovníka čínskeho (cinnamomum cassia), príbuzného vavrínu. Pôvodne sa vyskytovala v severnej Barme (Mjanmarsko) a v oblasti Ásamu, najsevernejšieho štátu Indie. V súčasnosti sú hlavnými producetami škoricovej kôry Vietnam a Čína.

Nie je škorica ako škorica

V naších zemepisných šírkach sa predáva hlavne kôra zo škoricovníka čínskeho - kasia (cinnamomum cassia). Pravý škoricovník je ale škoricovník cejlónsky (cinnamonum zeylanicum), ktorý sa prirodzene vyskytuje len na Srí Lanke, ktorá bola v minulosti takmer 200 rokov výlučným exportérom "pravej" škorice. Chuť cejlónskej škorice je menej výrazná ako škorice kasia a vďaka látke eugenol má ľahký rascový podtón, čím ju možno odlíšiť od škorice kasia u nás rozšírenej.


 

Ceylónska škorica

Ceylónska škorica, má svetlejšiu farbu a je zdravšia.

Škorica kassia

Škorica kassia, najpredávanejšia škorica.

Požitie v kuchyni

Škorica je neodmysliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne, kde sa nachádza ako súčasť rôznych koreniacich zmesí. Používa sa do pečenia a pri príprave sladkých jedál, rôznych dezertov. Obľúbená je v kombinácii s čokoládou, jablkami, banánmi a hruškami. Zvykne sa pridávaťdo kávy, do vareného vína, dokonca ňou niektoré pivovary dochucujú spodne kvasené pivá.

Vhodné kombinácie s inými koreninami sú kardamóm, rímska rasca, koriander, zázvor, tamarind, kurkuma, fenikel, badián, klinčeky, muškátový orech a kvet.

Učinky na zdravie

Škorica zvyšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Zároveň má aj liečivé účinky, zlepšuje problémy s dýchaním. Škorica je výborný prírodným prostriedkom s hypoglykemickým účinkom, tzn. znižuje hladinu cukru v krvi. Výskumy ukázali preukázateľné zníženie hladiny cukru u osôb trpiacich cukrovkou 2. typu. Škorica  môže pomôcť aj pri Alzheimerovej chorobe, kde môže blokovať vznik usadenín v mozgu.

Obsahuje vysoké množstvo éterických olejov, vyrábajú sa z nej silice a tinktúry.

Ako hovorili naše babičky, všetkého s mierou. To platí aj pre škoricu (kasia), ktorá obsahuje alkaloid kumarín, ktorý je vo väčšom množstve toxický pre pečeň a obličky. Pre porovnanie, vedecké štúdie preukázali, že škorica kasia má až 1000 násobne väčší obsah kumarínu ako celónska škorica.

Takže ak chcete zdravšiu škoricu hľadajte v regáloch "ceylonskú" škoricu, ktorá je síce drahšia ale zdraviu prospešnejšia.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny