Kurkuma - indický šafran

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Chuťové vlastnosti

Kurkuma (sušená aj čerstvý podzemok) má zemitú vôňu so zázvorovým a citrusovým podtónom.
Chuť je trochu horká, ľahko kyslastá a mierne štipľavá.


Krajina pôvodu:
Juhovýchodná Ázia. V súčasnosti k hlavným producentom patrí India, Čína, Indonézia, Pakistan, Srí Lanka, Vietnam.


Používané časti:
čerstvý koreň, sušený koreň

Kurkuma je korenie, ktoré sa vyrába zo sušeného mletého koreňa kurkumovníka dlhého (Curcuma longa). Má teplú, horkú chuť a často sa používa na ochutenie alebo zafarbenie kari práškov, horčice, masla a syrov. Zároveň sa koreň kurkumy používa vo farmaceutckom priemysle na výrobu liekov.

Kurkuma patrí do čelade ďumbierovitých (napr. zázvor). Prirodzene sa vyskytuje v juhovýchodnej Ázii. Napriek tomu, že kurkuma je v celostvetovom meradle jedna z najlacnejších korenín, v jej domovine si ju vysoko cenia nielen ako koreninu a farbivo, ale aj pre jej širokú škálu liečivých účinkov.

Kurkuma ako farbivo


Obsahuje žlté farbivo kurkumín, ktorí sa používa ako farbivo v potravinách. Odtiene, v závislosti od odrody, sa pohybujú od svetlo žltej až po sýto oranžovú. Skúste uhádnuť odkiaľ majú farbu niektoré sýto žlté horčice, syry a margaríny.

Pri používaní kurkumy by ste mali mať na pamäti

  • V dávnych dobách sa kurkuma používala ako farbivo na kožu a textil. Pozor abiy ste si pri manipulácii nezašpinili oblečenie. Je to naozaj dobré farbivo s ktorým si ani práčka neporadí.
  • Mletá kurkuma je obzvlášť náchylná na vlhkosť a svetlo, takže skladujte ju vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.
  • Nerobte si zásoby mletej kurkumy na viac ako 6 mesiacov. Po tomto čase začne strácať svoju chuť a silu, ak je vystavená svetlu a teplu tak aj skôr. Pravidelne dopĺňajte zásoby.

Požitie v kuchyni

Kurkuma spája a harmonizuje chute iných korenín. Kurkumový prášok je naozaj dobré farbivo, zafarbí kuchynské náradie z dreva, plastu. Preto buďte opatrní keď ju používate. Čerstvá kurkuma spolu s čili, cesnakom, citrónovou trávou, galgánom, šalotkou prípadne tamarindom sa používa pri príprave koreninových kari pást.

V Indii je mletá kurkuma spolu s ostatnými koreninami zložkou masly a karí zmesí.

Hodí sa k mäsu, hydine a rybám, do jedál z ryže, vajíčok, k fazuli, šošovici, baklažánu a ku koreňovej zelenine.

Vhodné kombinácie: čili, klinčeky, koriander, rímska rasca, kokosové mlieko, cesnak, zázvor, čierne korenie, paprika, citrónová tráva.

Učinky na zdravie

Kurkuma obsahuje látku kurkumín, ktorý spolu s ďalšími látkami obsiahnutými v kurkume znižujú opuch a zmierňujú zápal.

Kurkuma sa používa na artritídu, pálenie záhy (dyspepsiu), bolesť kĺbov, bolesť žalúdka, Crohnovu chorobu a ulceratívnu kolitídu, hnačka, pri nadúvaní, plynatosť žalúdka, strata chuti do jedla, žltačka, premenštruačný syndróm (PMS) , Infekciu Helicobacter pylori (H. pylori), vredy žalúdka, syndróm dráždivého čreva (IBS), poruchy žlčníka, vysoký cholesterol, stav kože nazývaný lichen planus, zápal kože pred liečbou ožiarením a únava.

Produkty z kurkumy

  • Turmerix

    Prírodný prostriedok na liečbu žilovej trombózy, hemoroidov a na pomoc pri diabetickej nohe. Prírodný rastlinný prostriedok.

  • Mletá kurkuma

    100% mletá kurkuma, produkt ekologického hospodárstva. Podľa čínskej medicíny privádza do tela energiu, dodáva ju pečeni a žlčníku.

  • Imunix

    Výživový doplnok pre aktivovanie imunity. Obsahuje kurkumu, púpavu, benedikt lekársky, lopúch väčší, ďatelinu lúčnu a vinič hroznorodý.

Používa sa aj na bolesti hlavy, bronchitídu, nachladnutie, infekcie pľúc, sennej nádchy, fibromyalgiu, malomocenstvo, horúčku, menštruačné problémy, svrbenie kože, zotavenie po operácii a rakoviny. Ďalšie použitia zahŕňajú depresiu, Alzheimerovu chorobu, opuch v strednej vrstve oka (predná uveitída), diabetes, zadržiavanie vody, červy, autoimunitné ochorenie nazývané systémový lupus erythematosus (SLE), tuberkulóza, zápal močového mechúra a problémy s obličkami.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny