Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Podľa tradičnej čínskej medicíny sa priebeh energie v našom tele počas 24 hodín mení. Tieto zmeny sú popísané v tzv. orgánových hodinách. Denný cyklus je tu rozdelený na 12 častí, vždy po dvoch hodinách.

Každý z týchto orgánov sa raz za 24 hodín dostane na dve hodiny do aktívnej činnosti a o 12 hodín na dve hodiny do útlmu.


 

Žlčník

23:00 - 01:00

Obdobie najväčšej pracovnej činnosti žlčníka. U ľudí so žlčníkovými problémami dochádza k problémom a nočnému prebúdzaniu. V tom období sa nemá nič jesť. Ľudia, ktorí trpia na ochorenie žlčníka, ak nezaspia do 23. hodiny, ťažko zaspávajú. Kolika ich väčšinou zasiahne okolo polnoci.

Pečeň

01:00 - 03:00

Začína pracovať pečeň. V tejto dobe nastáva útlm (najnižšie okysličenie mozgu), je potrebné byť opatrný najmä pri činnosti vyžadujúcej zvýšenú opatrnosť. Nastáva útlm mentálnej výkonnosti a V tejto dobe sa zvyčajne budievajú aj žlčnikári. . Neodporúča sa konzumácia ťažkých a mastných jedál alebo pitie alkoholu.. Teórie študentov, že sa budú učiť v noci, nie sú dobré, idú proti vlastnému biologickému rytmu. Platí to aj pre vodičov, ktorí šoférujú o polnoci, vtedy je mozog veľmi utlmený a môže nastať mikrospánok, ktorý spôsobí nehodu, úraz.

Pľúca

03:00 - 05:00

Je v maximálnej činnosti energetická dráha pľúc Možné nočné prebúdzanie u fajčiarov, astmatikov, prieduškárov, všeobecne ľudí s ochoreniami dýchacích ciest. Zvýšená je psychická a emocionálna záťaž. V tom čase ľudia pociťujú najväčší strach, úzkosť a nie je vhodné riešiť akékoľvek problémy, nevyriešili by sme ich dobre...

Hrubé črevo

05:00 - 07:00

Vrchol činnosti hrubého čreva. Najvhodnejšia doba pre vyprázdňovanie organizmu. Je potrebné vyhýbať sa stresu a psychickej záťaži a zvýšiť príjem tekutín (čaje) Je to ideálny čas na vylučovanie. Ľudia, ktorí majú s vylučovaním problémy, by mali najneskôr vstať o 6.00 hodine, aby sa do 7. 00 hodiny vyprázdnili Môžu si zacvičiť . Existuje literatúra o orgánových cvikoch, ktoré sú zaradené ku každej hodine. Je vhodné nalačno vypiť plný pohár teplej vody, môže byť v nej aj pár kvapiek citróna na likvidáciu kvasiniek v tráviacom trakte. Príjem tekutín poobede a hlavne večer je už veľká záťaž na obličky. Chorí ľudia sa v tom čase cítia najhoršie.

Žalúdok

07:00 - 09:00

Vrcholí činnosť žalúdka. Telo najlepšie spracováva prijatú potravu - je to teda najvhodnejší čas na jedlo s dostatočným množstvom vitamínov. Je veľmi doležité konzumovať vitamíny práve v tomto čase... Je vhodné, aby bolo telo v teple, preto sa vyhýbame studenej sprche a kúpeľu. Je to ideálny čas na raňajky, keď telo je schopné absorbovať všetky potrebné výživné látky. Ak sa naraňajkujeme po 9.00 hodine, už to nie je také účinné. Žalúdok je dobre prekrvený a má byť v teple. Nemali by sme konzumovať studené pokrmy, ako mliečne výrobky, vločky, surová zelenina, tropické plody.. Teória, že by sme ráno mali jesť ovocie, nie je správna, pretože ovocie ochladzuje organizmus. Ak to robíme dlhodobo, vyhasíname si energiu žalúdka.

Slezina a pankreas

09:00 - 11:00

Vrcholí práca sleziny a pankreasu, neodporúča sa konzumácia alkoholu. Vhodné je ovocie, med (je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti). Vyhýbať by sme sa mali prílišnej fyzickej činnosti, je to čas vrcholu duševných schopností. Namiesto sladkých zákuskov v tej dobe uprednostníme kašu s hrozienkami alebo so sladom, najlepšia je kaša zo pšena, pretože pšeno je liek na pankreas....Okolo 11.hodiny nastávajú vysoké duševné výkony, v tom čase je to výkonnostný vrchol...

Srdce

11:00 - 13:00

Zvýšená aktivita a činnosť srdca. Nevhodné na príjem veľkého množstva potravy. Odporúča sa krátky spánok alebo mierna fyzická aktivita. Nastáva mierny útlm výkonnosti. Nie náhodou majú v tom období južnejšie národy siestu. Nemali by sme konzumovať ťažké, ale iba ľahké jedlá. V tom období si máme dávať pozor na úrazy, platí to rovnako ako o polnoci.

Tenké črevo

13:00 - 15:00

Obdobie vrcholu činnosti tenkého čreva. Postupne sa zvyšuje fyzická aktivita. Znižuje sa citlivosť zubov doba vhodná pre návštevu zubára.

Močový mechúr

15:00 - 17:00

Vrchol práce močového mechúra, ktorý najviac vylučuje toxíny z tela. Odporúča sa pitný režim, pitie bylinkových čajov a šport. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo, nastáva druhý výkonnostný vrchol... Je vhodné navečerať sa, vrchol dosahuje aj fyzická aktivita

Obličky

17:00 - 19:00

V maximálnej činnosti sú obličky. Je to posledné štádium vylúčenia všetkých škodlivín z organizmu. Nie je vhodné po tomto čase prijímať tekutiny. Večerať by sme nemali to, čo zaťažuje obličky, teda žiadny cukor, soľ, potraviny s pridaním chemických látok, tuky, piť kávu alebo alkohol. Mali by sme sa vyhýbať stresu a dávať si pozor na chlad

Osrdcovník

19:00 - 21:00

Do činnosti sa dostáva obal srdca (osrdcovník) a krv. Vrchol senzibilnej aktivity. Najvhodnejší čas pre pôsobenie antibiotík alebo aplikáciu krému na bolestivé miesta.. Človek je veľmi vnímavý, je to vhodný čas na štúdium i návštevu divadla, koncertu, čítanie knihy. V tom období berieme aj posledný liek, najmä ak to je preparát podporujúci srdcovú činnosť. Pridruženým orgánom srdca v čínskej medicíne sú tri ohrievače. Tento orgán fyzicky nevieme nájsť. Čínska medicína nikdy nerobila pitvy, nevedela, že slezina a pankreas sú dva orgány, považovala ich za jeden. Tri ohrievače to je vlastne energetická dráha, ktorá spája tri dutiny tela. V tom období sa už telo pripravuje na spánok, harmonizujú sa tieto tri dutiny. Už by sme nemali vyvíjať žiadnu aktivitu, nejesť, nefajčiť, nepiť.

Trojitý ohrievač

21:00 - 23:00

Doba činnosti trojitého ohrievača. Prebieha príprava tela na spánok, preto je nevhodné fajčiť, jesť alebo akokoľvek aktivovať.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Články v kategórii

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny