Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Pŕhľava dvojdomá je liečivá rastlina so širokým použitím vo fytoterapii. Rastlina dorastá do výšky 50 - 150 cm. Stonky sa nevetvia, vyššie rastliny sa v hornej polovici môžu vetviť. Rastlina vyvára plazivý žltkastý podzemok. Listy sú jemne ochlpené, špicaté okraje sú pílkovito ozubené. Kvitne od júna do septembra.

Samčie kvetenstvo je latovité, priame a previsnuté, samičie klasovité alebo hroznovité. Okvetie je zelenkavé. Kvety sú jednopohlavné, spravidla dvojdomé, výnimočne sa vyskytujú jednodomé usporiadania, v tom prípade je kvetenstvo obojpohlavné. Plodom sú vajcovité bobuľky.


Celá rastlina je pokrytá jemnými chĺpkami. Výskumy ukázali, že pálenie nespôsobuje kyselina mravčia, ale zmes troch chemikálií: histamínu, ktorý dráždi kožu, acetylcholín vyvoláva pocit pálenia a sérotonín zvyšujúci účinok histamínu a acetylcholínu. Pŕhľava ponorená do horúcej vody stráca pálivé účinky.

Pŕhľava bráni tvorbe ľadvinového a močového piesku, pomáha pri ochoreniach obličiek. Pŕhľava je naša najlepšia krvčistiaca a súčasne krvotvorná liečivá rastlina. Pretože má dobrý vplyv na slinivku brušnú, znižuje pŕhľavový zápar obsah cukru v krvi. Lieči aj ochorenia a zápaly močových ciest, chorobné zadržiavanie moču. Často sa pridáva do urologických čajov. Pretože súčasne účinkuje na vyprázdňovanie stolice, odporúča sa pri jarných kúrach.

Extrakt z koreňa žihľavy pomôže pri problémoch s močením pri zväčšenej prostate, bol preukázaný priaznivý vplyv na zmenšenie prostaty.

Mladá pŕhľava

Mladá pŕhľava je ideálna na jarnú očistnú kúru.

Spôsob použitia

Zápar

1 plná čajová lyžička (sušenej byliny) na 1/4 litra vriacej vody, luhujeme 10 minút. Ešte účinnejší je čaj z čerstvej mladej rastliny, ktorý má krásnu svetlozelenú farbu. Ja používam jednu mensšiu rastlinu, ktorú opláchnem dám do pohára a zalejem 3dc vriacej vody.

Tinktúra 

Na jar alebo na jeseň sa vykopú korene, očistia sa kefou, nadrobno nakrájajú a naplnia do fľaše až po hrdlo. Zalejeme domácou pálenkou a necháme odpočívať minimálne 2 týždne na teplom mieste. 

Macerát

Do 5 litrov studenej vody dáme na noc luhovať 2 hrste dobre umytých a očistených prhľavových koreňov, pridáme aj čerstvú pŕhľavu. Nasledujúci deň zohrejeme na bod varu. Pri chladnutí, keď už je macerát tak teplý ako znesieme, kúpeme si nohy 20 minút. Tento kúpeľ možeme opätovne povariť a použiť ešte 2-3 razy.

Umývanie hlavy

8 - 10 plných hrstí čerstvej pŕhľavy sa dá do 5 litrového hrnca studenej vody. Na slabom plameni zohrejeme na bod varu. Necháme 5 minút lúhovať. Vychladnutím záparom si umývame hlavu.

Pridať komentár

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Články v kategórii

Najnovšie komentáre

Kategórie
All
Zdravie
Receptúry
Koreniny
Zdravie
Stravovanie
Stravovanie
Zdravie
Chudnutie
Chudnutie
Zdravie
Celulitída
Celulitída
Zdravie
Čínska medicína
Čínska medicína
Zdravie
Masáže
Masáže
Receptúry
Výroba syrov
Výroba syrov
Receptúry
Exotické špeciality
Exotické špeciality
Receptúry
Výroba destilátov
Výroba destilátov
Receptúry
Kyslomliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky
Recepty
Zdravé jedlá
Zdravé jedlá
Koreniny
Koreniny